Soczysty kurczak podany w sosie pomidorowym z pieczarkami. Danie świetnie komponuje się z ryżem, posypane natką pietruszki.
SKŁADNIKI:
- 4 małe piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- 600 g pomidorów
- 150 ml wina czerwonego wytrawnego
- szklanka bulionu
- natka pietruszki
- oliwa
- łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Piersi z kurczaka przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na patelni z dodatkiem 4 łyżek oliwy.
- Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na osobnej patelni z dodatkiem 2 łyżek masła. Doprawić solą i pieprzem. Sciągnąć z patelni i odstawić na później.
- Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Pomidory sparzyć, zdjąć skórę i pokroić w kostkę.
- Na patelnię po pieczarkach wlać 3 łyżki oliwy, dodać czosnek, paprykę i smażyć przez chwilę razem. Następnie dodać pomidory, rozmaryn, sól oraz pieprz i smażyć przez 3 minuty. Dodać wino, bulion i dusić pod przykryciem przez 5 minut.
- Na koniec dodać kurczaka, pieczarki i dusić pod przykryciem przez 10 minut.
- Podawać kurczaka pokrojonego w plastry na sosie pomidorowym z ryżem i całość posypać natką pietruszki.
pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńapetyczne danie
OdpowiedzUsuńVery nice post. Thanks for sharing with us.
OdpowiedzUsuń