Pyszny i sycący gulasz curry.
SKŁADNIKI:
- 3-4 papryki kolorowe (czerwona, żółta, pomarańczowa)
- 500 g piersi z kurczaka
- cebula średnia
- 8 łyżek soczewicy czerwonej
- 4 łyżki oleju
- mała papryczka chili
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 500 ml bulionu drobiowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę o krawędzi 1 cm.
- Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paski.
- Cebulę i papryczkę chili drobno pokroić.
- Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie. Zeszklić cebulę (2 minuty), dodać kurczaka i smażyć przez 4 minuty cały czas mieszając. Następnie dodać papryczkę chili oraz przyprawę curry i smażyć przez 1 minutę.
- Zaleć bulionem, wsypać soczewicę i gotować razem przez 15 minut.
- Na koniec wlać mleczko kokosowe i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszki.
Bardzo fajny i prosty przepis. Zapraszam Cię do dodania go do akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, można się dosiąść? :)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
UsuńWspaniały przepis. Zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuń