Ajvar - sos paprykowy. Takiego właśnie sosu spróbowałam podczas pobytu w Chorwacji. Serwowany jest tam do wszystkiego. Można go dodawać do mięs, makaronów, wędlin, dipów a nawet na spód pizzy. Można go kupić w polskich sklepach, ale ja postanowiłam zrobić go sobie sama. Wypróbujcie, a może i Wam przypadnie do gustu :).
SKŁADNIKI:
- 2 kg papryki czerwonej
- 120 g papryczki chili świeżej
- 2 główki czosnku
- szklanka oliwy z oliwek
- szklanka octu
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształ
- łyżka przecieru pomidorowego
- sól i pierz
- łyżka vegety lub 2 domowej vegety
WYKONANIE:
- Paprykę czerwoną oraz chili wydrylować, oczyścić z pestek i umyć.
- Czosnek obrać.
- I opcja: paprykę czerwoną, chili oraz czosnek włożyć do blendera i zmiksować (gotowy mus można dodatkowo przetrzeć przez sitko).
- II opcja: paprykę czerwoną oraz chili w połówkach ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez 25-30 minut w temperaturze 200°C. Ściągnąć skórkę i zmiksować w blenderze z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Do dużego garnka wlać mus paprykowy, oliwę, ocet, cukier oraz przecier pomidorowy i doprawić vegetą. Całość gotować na średnim ogniu przez ok. 1-1,5 h (w zależności od papryki czy jest soczysta lub mniej). Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Gorący sos przelać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować przez 10-15 minut.
Koniecznie muszę go zrobić u siebie. Dziękuję za dodanie do akcji :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek, jak wymalowany :)
OdpowiedzUsuń