Strony

wtorek, 28 listopada 2017

Sans Rival

Ciasto Sans Rival to orzechowe blaty bezowe przełożone maślanym kremem. Jest to ciasto tak pyszne, że ma się ochotę sięgnąć po następny kawałek. I następny ... . Jedyną jego wadą jest pracochłonność. Polecam wszystkim wykonać w wolnym czasie, bo jest naprawdę przepyszne.


SKŁADNIKI:



  • Bezy Orzechowe:
    • 9 białek z jajek XL
    • 1 i 1/4 szklanki cukru drobnego
    • 1 i 1/2 szklanki nerkowców
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli
  • Krem:
    • 8 żółtek
    • 300 g masła
    • 2/3 szklanki cukru kryształ
    • 100 ml wody
    • łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii
  • Dodatkowo:
    • 1/2 szklanki orzeszków podprażonych lub herbatników

WYKONANIE:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie do sztywnej piany dodawać partiami cukier. Ubić na gęstą i błyszczącą masę.
  2. Szklankę orzechów zmielić w blenderze, a pozostałe posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać do masy razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
  3. Na blaszkach ułożyć 4 sztuki papieru do pieczenia. Odrysować ołówkiem foremkę kwadratową lub okrągłą. Masę podzielić na 4 części i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem.
  4. Piec przez 50 minut w temperaturze 130°C w piekarniku z funkcją termoobiegu. Blaty powinny być wysuszone i lekko zarumienione. Uchylić piekarnik i pozostawić do wystudzenia.
  5. Żółtka na krem zmiksować, aby się napowietrzyły.
  6. Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Gorący syrop wlać cienkim strumieniem do żółtek cały czas ubijając.
  7. Przygotować garnek z wodą i postawić na nim miskę z żółtkami. Wodę gotować na średnim ogniu i przez 5 minut mieszać masę, aż zgęstnieje. Następnie zdjąć miskę i miksować, aż masą będzie puszysta i schłodzona.
  8. Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po łyżce do kremu z żółtek. Powstanie maślany, jasny krem.
  9. Masę podzielić na 4 części. Blaty bezowe przełożyć kremem i posmarować z wierzchu. Udekorować pokrojonymi orzeszkami lub pokruszonymi herbatnikami. Schować do lodówki na kilka godzin, aby blaty zmiękły.

SMACZNEGO :) 

ciasto jajka cukier nerkowce mąka ziemniaczana jajka masło woda ekstrakt waniliowy herbatniki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz