Strony

czwartek, 13 lutego 2014

Krewetki Tygrysie Duszone w Białym Winie

Od kiedy pierwszy raz ich spróbowałam, krewetki stały się jednym z moich ulubionych dań. Były już krewetki na ostro; przyszedł czas na wersję nieco bardziej łagodną - duszone w białym winie z czosnkiem i kolendrą.

krewetki


SKŁADNIKI:



    • 200 g krewetek tygrysich świeżych lub mrożonych
    • 30 g masła
    • 250 ml wina białego wytrawnego
    • kilka ząbków czosnku (w zależności od wielkości)
    • 2 łyżki świeżych liści kolendry
    • sól


WYKONANIE:

  1. Krewetki rozmrozić w letniej wodzie lub jeśli korzystamy ze świeżych, obrać z pancerzyków, obciąć głowy oraz nóżki, naciąć od strony grzbietu i wydobyć czarne jelito. Oprawione krewetki dokładnie opłukać uważając, aby nie oderwać ogonków. 
  2. Połowę ząbków czosnku obrać i posiekać w drobną kostkę. Połączyć z winem i posolić według uznania. Przygotowaną w taki sposób marynatą zalać krewetki i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  3. Tuż przed smażeniem obrać czosnek i posiekać w drobną kostkę. Kolendrę obrać z listków i umyć pod zimną wodą. 
  4. Na dużej patelni, na średnio-dużym ogniu rozpuścić ok. 3 dag masła. Następnie poukładać obok siebie krewetki i smażyć z jednej strony przez ok. 3 minuty.
  5. Krewetki obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę masła.
  6. Zmniejszyć odrobinę ogień i dodać posiekany czosnek. Całość dokładnie wymieszać uważając, aby nie odwrócić krewetek.
  7. Gdy czosnek nieco się zarumieni, zalać całość marynatą z wina, zwiększyć ogień i poczekać aż sos nieco się zredukuje.
  8. Na koniec dodać listki kolendry. Całość dokładnie wymieszać. Podawać z białym pieczywem.

SMACZNEGO :)


przystawki krewetki tygrysie masło wino białe wytrawne czosnek liście kolendry sól
Walentynki - czym TO się je?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz