Strony

niedziela, 22 grudnia 2013

Placek Orzechowo-Kokosowy z Masą Brzoskwiniową

Ciasto według przepisu siostry Anastazji, a więc warte grzechu ;). Oryginalny przepis troszeczkę zmodifikowałam, dostosowując go do własnych smaków.


SKŁADNIKI:

 


  • Biszkopt Orzechowy: 
    • 300 g orzechów włoskich zmielonych
    • 8 jajek
    • 8 łyżek cukru kryształ
    • 7 łyżek mąki tortowej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt Kokosowy:
    • 150 g wiórek kokosowych
    • 5 białek
    • 4 łyżki cukru kryształ
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa z Brzoskwiniami:
    • 3/4 puszki brzoskwiń
    • kostka masła
    • 5 żółtek
    • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
    • 3 czubate łyżki cukru pudru
    • łyżka mąki pszennej
  • Dodatkowo:
    • 15 połówek orzechów włoskich
    • 1/2 puszki ugotowanego mleka zagęszczonego słodzonego
    • 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej

 

 WYKONANIE:

Biszkopt Orzechowy:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
  2. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
  3. W misce wymieszać mąkę tortową, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
  4. Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce, mieszając na wolnych obrotach.
  5. Gotową masę wylać na tortownicę o wymiarach 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 35 minut.
  7. Po wystudzeniu biszkopt przeciąć na pół.
Biszkopt Kokosowy:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
  2. W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe.
  3. Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce, mieszając na wolnych obrotach.
  4. Gotową masę wylać na tortownicę o wymiarach 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
  6. Upieczony biszkopt wystudzić.
Masa z Brzoskwiniami:
  1. Spod brzoskwiń odlać sok, tak aby była pełna szklanka (250 ml). Jeśli nie będzie na tyle soku, dopełnić wodą.
  2. Na bazie otrzymanego soku ugotować budyń, dodając łyżkę mąki i żółtka.
  3. Ugotowany budyń wystudzić.
  4. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
  5. Dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas ucierając.
  6. Gdy masa będzie już gotowa, dodać pokrojone drobno brzoskwinie i delikatnie wymieszać całość łyżką.
Przełożenie Ciasta:
  1. Biszkopt orzechowy.
  2. Masa brzoskwiniowa.
  3. Biszkopt kokosowy.
  4. Masa brzoskwiniowa.
  5. Biszkopt orzechowy.
  6. Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę ugotowanego mleka zagęszczonego słodzonego.
  7. Udekorować orzechami i pokrojoną w kostkę czekoladą.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka orzechy włoskie cukier mąka proszek do pieczenia mąka wiórka kokosowe mąka ziemniaczana brzoskwinie masło budyń śmietankowy cukier puder orzechy laskowe mleko zagęszczone słodzone czekolada gorzka

4 komentarze:

  1. Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciacho warte grzechu musze sobie spisac dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest super. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń