Ciasto według przepisu siostry Anastazji, a więc warte grzechu ;). Oryginalny przepis troszeczkę zmodifikowałam, dostosowując go do własnych smaków.
SKŁADNIKI:
- Biszkopt Orzechowy:
- 300 g orzechów włoskich zmielonych
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru kryształ
- 7 łyżek mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt Kokosowy:
- 150 g wiórek kokosowych
- 5 białek
- 4 łyżki cukru kryształ
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa z Brzoskwiniami:
- 3/4 puszki brzoskwiń
- kostka masła
- 5 żółtek
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- łyżka mąki pszennej
- Dodatkowo:
- 15 połówek orzechów włoskich
- 1/2 puszki ugotowanego mleka zagęszczonego słodzonego
- 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
WYKONANIE:
Biszkopt Orzechowy:
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
- Następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
- W misce wymieszać mąkę tortową, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
- Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce, mieszając na wolnych obrotach.
- Gotową masę wylać na tortownicę o wymiarach 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 35 minut.
- Po wystudzeniu biszkopt przeciąć na pół.
Biszkopt Kokosowy:
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
- W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe.
- Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce, mieszając na wolnych obrotach.
- Gotową masę wylać na tortownicę o wymiarach 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
- Upieczony biszkopt wystudzić.
Masa z Brzoskwiniami:
- Spod brzoskwiń odlać sok, tak aby była pełna szklanka (250 ml). Jeśli nie będzie na tyle soku, dopełnić wodą.
- Na bazie otrzymanego soku ugotować budyń, dodając łyżkę mąki i żółtka.
- Ugotowany budyń wystudzić.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas ucierając.
- Gdy masa będzie już gotowa, dodać pokrojone drobno brzoskwinie i delikatnie wymieszać całość łyżką.
Przełożenie Ciasta:
- Biszkopt orzechowy.
- Masa brzoskwiniowa.
- Biszkopt kokosowy.
- Masa brzoskwiniowa.
- Biszkopt orzechowy.
- Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę ugotowanego mleka zagęszczonego słodzonego.
- Udekorować orzechami i pokrojoną w kostkę czekoladą.
Wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńTo ciacho warte grzechu musze sobie spisac dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuńjuz wpisalam
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest super. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń