Strony

czwartek, 26 lutego 2015

Schab po Kowalsku

Skusicie się na taki schab? Przyznam, że jest to bardzo kaloryczny kawałek mięsa, dlatego po takim schabiku polecam długi spacer :).



SKŁADNIKI:



    • 4 porcje schabu
    • jajko
    • bułka tarta
    • sól i pieprz
    • 2 cebule
    • 100 g tartego sera żółtego
    • 1-2 łyżki majonezu
    • 1-2 łyżki ketchupu łagodnego
    • 10 pieczarek
    • mała łyżeczka masła
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Schab rozbić na duże kotlety. Doprawić solą oraz pieprzem. Panierować w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na oleju.
  2. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plastry.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka. 
  4. Rozpuścić na patelni masło i usmażyć na nim pieczarki oraz cebulę. Doprawić pieprzem i solą. 
  5. Wystudzony farsz wymieszać z tartym serem żółtym.
  6. Na każdy ciepły kotlet nałożyć farsz pieczarkowo-cebulowy, a następnie posmarować z wierzchu ketchupem oraz majonezem.
  7. Kotlety ułożyć na foli aluminiowej w brytfance i zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C do momentu, aż ser się rozpuści.

SMACZNEGO :)

r schab jajka bułka tarta sól pieprz cebula ser żółty majonez ketchup pieczarki masło olej
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

1 komentarz: