Strony

sobota, 1 marca 2014

English Breakfast

Ojej, cóż to była za uczta!!! Tego nie można sobie wyobrazić, tego trzeba spróbować! Jeśli macie dość muesli, croissantów, tostów lub innych sałatek i szukacie pomysłu na śniadanie w iście królewskim stylu to English Breakfast jest właśnie dla Was. I niech dietetycy schowają się ze swoją krytyką. Raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi ;).

angielskie śniadanie

SKŁADNIKI (1 porcja):



    • 4 plasterki boczku
    • 2 frankfurterki
    • 2 jajka
    • 5 pieczarek małych
    • 5 połówek pomidorków koktajlowych
    • cebula mała
    • ząbek czosnku
    • puszka białej fasoli
    • 150 ml przecieru pomidorowego
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • pieczywo tostowe
    • oliwa z oliwek
    • olej
    • sól, pieprz



WYKONANIE:

  1. Poniższe czynności zsynchronizować w czasie tak, aby wszystkie komponenty były gotowe jednocześnie.
  2. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulę i zeszklić. Dodać posiekany w drobną kostkę ząbek czosnku i smażyć razem przez ok. 2 minuty. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, zamieszać, dodać odsączoną fasolę i znowu zamieszać. Gotować przez kilka minut, aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.
  3. Pieczarki obrać ze skórki i dokładnie umyć. Obciąć nóżki. Kapelusze skropić oliwą, posypać solą oraz pieprzem i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
  4. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, skropić oliwą, posypać solą oraz pieprzem i wstawić na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
  5. Frankfurterki ponacinać i smażyć przez ok. 5 minut na patelni.
  6. Boczek usmażyć na patelni na chrupiący bekon.
  7. Jajka rozbić na patelni, posolić i smażyć do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko nie.
  8. Pieczywo tostowe upiec na chrupiące grzanki.
  9. Podawać z sokiem pomarańczowym lub w bardziej tradycyjnej wersji - z herbatą z mlekiem.

SMACZNEGO :)


śniadanie boczek frankfurterki jajka pieczarki pomidorki koktajlowe cebula czosnek biała fasola z puszki przecier pomidorowy koncentrat pomidorowy pieczywo tostowe oliwa z oliwek olej sól pieprz
Śniadanie mistrzów

1 komentarz:

  1. niesamowite! dzisiaj rano myślałam właśnie, że zrobiłabym sobie english breakfast... ;)

    OdpowiedzUsuń