Strony

czwartek, 2 stycznia 2014

Buraczki Zasmażane

Buraczki na ciepło to idealny dodatek do dania głównego. Doskonale pasują do klusek śląskich lub ziemniaków oraz porcji mięsa.

Buraczki na ciepło

SKŁADNIKI:



    • 0.5 kg buraków
    • 1/2 kostki masła
    • 2-3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • płaska łyżka mąki pszennej
    • płaska łyżeczka cukru kryształ
    • sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Buraki ugotować w skórkach, zalane w całości wodą. Odcedzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Na patelni rozpuścić masło i dodać starte buraki. Smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszać przez ok. 5 minut.
  3. Całość oprószyć mąką i wymieszać. 
  4. Następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  5. Podawać na ciepło wraz z daniem głównym.

SMACZNEGO :)

dodatki buraki masło mąka śmietana cukier sól pieprz

2 komentarze: