Marchewka to źródło karotenu i witaminy A. Warto ją jeść dla zdrowych oczu i ładnej skóry. Dziś mam dla Was przepis na pyszną i zdrową zupę marchewkową.
SKŁADNIKI:
- 600 g marchewki
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 cebule
- 2 łyżeczki masła lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki curry
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta chili
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Do garnka wrzucić marchewkę, cebulę, masło lub oliwę i dusić razem przez 6 minut.
- Dodać curry, słodką paprykę, imbir oraz chili i wymieszać dokładnie z warzywami.
- Zalać bulionem i gotować przez 20 minut, aż warzywa zmiękną.
- Łyżką cedzakową wyłowić 1/5 marchewek i odłożyć do miski.
- Zupę zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Nałożoną na talerze zupę przyozdobić wyłowioną uprzednio marchewką.
SMACZNEGO :)
Zostało mi jeszcze trochę marchewki, a dostałam od mamy sporą ilość :-) więc wypróbuję przepis na Twoją zupkę.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Zupa wychodzi bardzo smaczna. Będę jednak dodawać troszkę mniej imbiru, bo troszkę ostra wychodzi.
OdpowiedzUsuńZupa właśnie się gotuje na wczorajszym rosole. Mam nadzieję, że będzie pyszna
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będzie smakowała tak jak mi :)
UsuńJednak to nie moje połączenie smakowe. Zupa wyszła pikantna, ale z mocną nutą słodyczy. Nie lubię dań słodko-ostrych. Ale warto było zrobić, żeby się przekonać, jak smakuje.
OdpowiedzUsuńWyszła pyszła :-)
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakowała :)
Usuńpozdrawiam
Zupa wyszła przepyszna! Zrezygnowałam jedynie z imbiru, za którym nie przepadam. Poza tym świetne połączenie smaków, zupa dołączy do mojego stałego menu i z pewnością będę ja często przyrządzać. :)
OdpowiedzUsuńEkstra, lecę do sklepu po składniki, dzięki! :))
OdpowiedzUsuń