czwartek, 18 października 2018

Mielone z Kalafiora

Mielone z Kalafiora

Mielone z Kalafiora
Kolejna propozycja na wegetariańskie kotleciki. Tym razem na bazie kalafiora, kaszy jaglanej i z chrupiącym słonecznikiem.


SKŁADNIKI (ok. 10 sztuk):



  • 2 szklanki startego kalafiora
  • 2 małe cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
  2. Kalafior zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  3. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę.
  4. Do miski włożyć starte warzywa i pozostałe składniki. Ręką zagnieść w zwartą masę i doprawić do smaku pieprzem czarnym oraz solą.
  5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do obręczy nakładać masę i formować kotleciki o grubości 2 cm. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Następnie ostrożnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut. Można podawać na ciepło lub zimno.

SMACZNEGO :)

obiad kalafior cebula czosnek kasza jaglana słonecznik mąka ziemniaczana olej sos sojowy syrop z awawy pieprz ziołowy pieprz czarny sól

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons