poniedziałek, 22 października 2018

Kokosowe Ciasto z Morelami

Kokosowe Ciasto z Morelami

Kokosowe Ciasto z Morelami
Dziś polecam ciasto z morelami i kokosem. Jego słoneczny wygląd przypomina ciepłe dni lata, za którymi wszyscy tęsknimy. Polecam :)


SKŁADNIKI:



    • 230 g mąki tortowej
    • 180 g masła miękkiego
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g cukru pudru
    • 2 duże jajka
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • szczypta soli
    • 8 sztuk moreli
    • 2 łyżki miodu

WYKONANIE:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Masło zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier puder i miksować jeszcze ok. 5 minut.
  3. Następnie dodawać do masy po jednym jajku oraz wanilię.
  4. Stopniowo dodawać suche składniki i delikatnie mieszać.
  5. Kwadratową formę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i łyżką wyrównać.
  6. Oprószyć wiórkami kokosowymi i układać w odstępach połówki moreli, środkiem do góry.
  7. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  8. Po upieczeniu morele posmarować płynnym miodem. Wystudzić.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka masło proszek do pieczenia cukier puder jajka ekstrakt waniliowy sól morele miód

4 komentarze:

Sharing Buttons