piątek, 6 kwietnia 2018

Kotleciki z Kaszy Jaglanej i Indykiem

Kotleciki z Kaszy Jaglanej i Indykiem

Kotleciki z Kaszy Jaglanej i Indykiem
Pyszne i zdrowe kotleciki z kaszą jaglaną, indykiem i warzywami, doprawione aromatycznymi ziołami.


SKŁADNIKI:



    • szklanka kaszy jaglanej
    • 2-3 cebule
    • papryka
    • 200 g mięsa mielonego z indyka
    • łyżka mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    • pęczek koperku lub natki pietruszki
    • olej do smażenia
    • pieprz i sól

WYKONANIE:

  1. Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą, a następnie gorącą. Przesypać do garnka, wlać 2 szklanki wody mineralnej i gotować na małym ogniu przez 15 minut (bez mieszania łyżką). Kaszę wystudzić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i podsmażyć przez 1 minutę. Następnie dodać paprykę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając. Warzywa wymieszać z kaszą.
  5. Indyka doprawić mieszaną przypraw: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, majeranek. Następnie smażyć na patelni cały czas mieszając drewnianą łyżką. Usmażone mięso dodać do kaszy i wymieszać.
  6. Jajka rozmącić widelcem, dodać mąkę i ponownie wymieszać. Dodać do kaszy i połączyć ze składnikami. Można ponownie doprawić masę na kotlety, jeśli wolimy bardziej doprawione.
  7. Pęczek koperku lub natki pietruszki posiekać i również dodać do masy. Wymieszać.
  8. Masę nakładać do okrągłych obręczy (cooking rings). Uciskać mocno tworząc okrągłe kotleciki.
  9. Na patelnię wlać olej i smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolną sałatką.

SMACZNEGO :)

obiad kasza jaglana cebula papryka indyk mąka jajka majeranek tymianek papryka słodka koperek olej pieprz sól

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons