czwartek, 18 stycznia 2018

Rarytas z Krakersami

Rarytas z Krakersami

Rarytas z Krakersami
Pyszne czekoladowe ciasto przełożone masą kajmakową z chrupiącymi krakersami.


SKŁADNIKI:



    • 6 dużych jajek
    • szklanka cukru kryształ
    • szklanka mąki pszennej
    • łyżka oleju
    • 3 łyżeczki kakao
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • puszka kajmaku
    • 200 g masła
    • 2 paczki krakersów
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych
    • 50 g czekolady gorzkiej
    • 50 g czekolady mlecznej
    • 4 łyżki śmietanki 30 %

WYKONANIE:

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem kryształ. Następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać mieszankę do masy z łyżką wody i olejem. Delikatnie i krótko miksować na wolnych obrotach
  2. Ciasto wlać do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec przez 40 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić i przekroić na pół.
  4. Kajmak utrzeć z miękkim masłem na jednolitą masę.
  5. Blat posmarować częścią masy kajmakowej, następnie ułożyć warstwę krakersów, lekko docisnąć i układać następną warstwę krakersów. Ułożyć 3 warstwy krakersów, a na koniec blat ciasta.
  6. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i gotową polewę rozprowadzić po cieście.
  7. Posypać z wierzchu orzechami.
  8. Odstawić do lodówki na całą noc.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka cukier mąka olej kakao proszek do pieczenia kajmak masło krakersy orzechy czekolada śmietanka

2 komentarze:

Sharing Buttons