Czymże jest Wielkanoc bez najeżonego bakaliami mazurka?! Jeśli już więc podjęliście decyzję o jego przyrządzeniu, polecam swój autorski przepis. Mazurek ze zdjęcia jest bardzo prosty w wykonaniu i ładnie prezentuje się na świątecznym stole. Zaproponowana przeze mnie mieszanka bakaliowa idealnie się komponuje i smakuje wyśmienicie!
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
 - 150 g mąki pszennej
 - 40 g mąki ziemniaczanej
 - 60 g cukru pudru
 - 120 g masła zimnego
 - łyżeczka olejku waniliowego
 - Dodatki:
 - 5 suszonych moreli
 - 4 suszone śliwki kalifornijskie
 - 4 suszone daktyle
 - 10-15 rodzynek małych
 - 2 łyżki suszonego ananasa
 - 2 czubate łyżki prażonych płatków migdałowych
 - ok. 3/4 szklanki prażonych migdałów całych
 - 4 czubate łyżki masy kajmakowej
 - 1/3 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
 - 4 łyżki powidła śliwkowego
 
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę.
 - Kwadratową formę o wymiarach ok. 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lekko podsypując mąką. Wyłożyć ciastem formę do pieczenia. Jeśli ciasta jest za dużo, można zrobić mini mazurki w foremkach do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem.
 - Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 160ºC, do zarumienienia. Wystudzić.
 - Powidło śliwkowe rozprowadzić równomiernie po cieście. Rozłożyć bakalie: morele, śliwki kalifornijskie, daktyle, rodzynki, ananas suszony oraz płatki migdałów.
 - Boki mazurka objechać nożem lub szprycą z masą kajmakową. Ułożyć wokoło migdały. Pozostałą część masy kajmakowej użyć do dekoracji narożników.
 - Mleko zagęszczone słodzone podgrzać na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje (cały czas mieszać). Gotową masę wylać na bakalie za pomocą łyżki.
 
Morele, śliwki kalifornijskie oraz daktyle pokroić w kostkę.
Piękny ten mazurek. To pewnie jest pyszne z taką ilością bakalii
OdpowiedzUsuńdziękuję :) u mnie cieszy się wielkim powodzeniem na świętach :)
UsuńWspaniały Ci wyszedł :-) ja planuje jutro zrobić :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńja bym tylko rodzynki wywaliła :-)
OdpowiedzUsuńoczywiście mieszankę bakalii można zrobić samemu dowolną :)
UsuńJest piękny, a jak musi smakować! :) Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńPiekny i na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuńCudny i rzeczywiście najeżony bakaliami :D
OdpowiedzUsuń