czwartek, 26 lutego 2015

Schab po Kowalsku

Skusicie się na taki schab? Przyznam, że jest to bardzo kaloryczny kawałek mięsa, dlatego po takim schabiku polecam długi spacer :).



SKŁADNIKI:



    • 4 porcje schabu
    • jajko
    • bułka tarta
    • sól i pieprz
    • 2 cebule
    • 100 g tartego sera żółtego
    • 1-2 łyżki majonezu
    • 1-2 łyżki ketchupu łagodnego
    • 10 pieczarek
    • mała łyżeczka masła
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Schab rozbić na duże kotlety. Doprawić solą oraz pieprzem. Panierować w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na oleju.
  2. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plastry.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka. 
  4. Rozpuścić na patelni masło i usmażyć na nim pieczarki oraz cebulę. Doprawić pieprzem i solą. 
  5. Wystudzony farsz wymieszać z tartym serem żółtym.
  6. Na każdy ciepły kotlet nałożyć farsz pieczarkowo-cebulowy, a następnie posmarować z wierzchu ketchupem oraz majonezem.
  7. Kotlety ułożyć na foli aluminiowej w brytfance i zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C do momentu, aż ser się rozpuści.

SMACZNEGO :)

r schab jajka bułka tarta sól pieprz cebula ser żółty majonez ketchup pieczarki masło olej
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

wtorek, 24 lutego 2015

Sałatka z Ciecierzycy i Suszonych Pomidorów

Bardzo prosta i łatwa w przygotowaniu sałatka. Składniki idealnie się komponują, a dodatkowo jest pożywna i sycąca.

SKŁADNIKI:



    • 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
    • 8 suszonych pomidorów w oleju
    • 1/2 ogórka szklarniowego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 6 listków świeżej bazylii
    • sól

WYKONANIE:

  1. Pomidory odcedzić z zalewy i pokroić w paski.
  2. Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
  3. Oliwę, sok z cytryny oraz szczyptę soli wymieszać razem na dressing.
  4. Bazylię pokroić w paski.
  5. Do miski włożyć ciecierzycę, pomidory, ogórka oraz listki bazylii. Całość zalać dressingiem i wymieszać.

SMACZNEGO :)

sałatka ciecierzyca suszone pomidory ogórki oliwa cytryna bazylia sól
Zdrowa przekąska

sobota, 21 lutego 2015

Kurczak w Panierce z Krakersów

Polecam bardzo ciekawy i łatwy sposób przyrządzenia kurczaka. Mięso wychodzi delikatne i soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Można dodatkowo poeksperymentować dodając różnego rodzaju przyprawy do jogurtu. Panierkę z kolei możemy przyrządzić nie tylko z krakersów, ale również dodając odrobinę pokruszonych płatków kukurydzianych. Ładny, pomarańczowy kolor uzyskujemy dodając do panierki słodkiej papryki w proszku. Puście wodze fantazji i przygotujcie kurczaka po swojemu. Ja pozostawię Wam tylko podstawowy przepis :).


SKŁADNIKI:



    • 2 piersi z kurczaka
    • opakowanie krakersów
    • 400 ml jogurtu naturalnego
    • ząbek czosnku
    • sól i pieprz


WYKONANIE:

  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski.
  2. Jogurt doprawić solą oraz pieprzem i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać paski z kurczaka i dokładnie wymieszać. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
  3. Krakersy pokruszyć w dłoniach i każdy pasek osobno obtoczyć.
  4. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180°C. Inny sposób to pieczenie na patelni z obu stron z dodatkiem oleju.

SMACZNEGO :)

obiad pierś z kurczaka krakersy jogurt naturalny czosnek sól pieprz

środa, 18 lutego 2015

Banany po Tajsku

Dzisiaj postanowiłam przygotować słodki deser - Banany po Tajsku. Do tego celu zakupiłam banany czerwone, które są miękkie, kremowe i mniej słodsze od żółtych. W środku są lekko pomarańczowe, a skórkę w zależności od stopnia dojrzałości mają twardą lub miękką. Do gotowania używamy tych o miękkiej skórce. Możemy przygotować je zarówno smażone na patelni jak i zapiekane. Pamiętajmy, że banany zawierają serotoninę - hormon szczęścia - która na pewno przyda nam się w te zimowe wieczory :).

banany czerwone

SKŁADNIKI:



    • 4 czerwone banany lub żółte
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ryżowej
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
    • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
    • szczypta soli
    • szklanka oleju do smażenia


banany czerwone

WYKONANIE:

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Mąkę pszenną, ryżową oraz sól wymieszać razem. Cienkim strumieniem wlać mleczko kokosowe, dodać żółtka i wszystko razem mieszać trzepaczką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Na koniec dodać wiórka kokosowe i pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Banany obrać i pokroić ukośnie w plastry o grubości 1 cm.
  5. Każdy z osobno zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Ułożyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawać na ciepło oprószone delikatnie cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

deser banany mąka mąka ryżowa jajka mleko kokosowe wiórki kokosowe sól olej
Zdrowa przekąska

poniedziałek, 16 lutego 2015

Szaszłyki Kurczak z Brzoskwiniami

Dziś polecam szaszłyki z kurczaka. Bardzo lekkie i delikatne mięsko w pysznej marynacie jogurtowej z dodatkiem soczystych i słodkich brzoskwiń.


kurczak w jogurcie

SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 500 g piersi z kurczaka
    • 200 ml jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
    • 2 łyżki przyprawy do złocistego kurczaka
    • sok wyciśnięty z jednej cytryny
    • puszka brzoskwiń


kurczak w jogurcie

WYKONANIE:

  1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na drobne kawałki, najlepiej w kostkę.
  2. Jogurt naturalny wlać do miski, dodać sok z cytryny i przyprawę do kurczaka. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć kurczaka. Ponownie wymieszać, przykryć folią aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.
  3. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Każdą połówkę podzielić na 3 części.
  4. Gotowe mięso nadziewać na szaszłyki na przemian z owocami.
  5. Piec na grillu lub w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20-30 minut w zależności od grubości mięsa obracając, aż mięso się zarumieni.

SMACZNEGO :)

obiad pierś z kurczaka jogurt naturalny typu greckiego przyprawa do kurczaka sok z cytryny brzoskwinie
Zimowy Obiad

środa, 11 lutego 2015

Sałatka z Gruszką i Rukolą

Bardzo lekka i dietetyczna sałatka, która zadowoli każde podniebienie.

SKŁADNIKI (3-4 porcje):



    • 400 g piersi z kurczaka
    • opakowanie rukoli
    • 2 gruszki dojrzałe
    • 4-5 łyżek orzechy nerkowca
    • 3 łyżki pestek dyni
    • 2 łyżki jagód goji
    • przyprawa gyros lub inną
    • łyżka miodu
    • łyżeczka musztardy
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3-4 łyżki oliwy z oliwek


WYKONANIE:

  1. Pierś z kurczaka obtoczyć w ulubionej przyprawie. Podsmażyć na patelni do grilla z obu stron. Wystudzić i pokroić w plasterki.
  2. Rukolę dobrze umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach.
  3. Gruszki umyć, obrać i pokroić w duże plastry. Rozłożyć na rukoli razem z kurczakiem.
  4. Posypać z wierzchu jagodami goji, pestkami dyni i orzechami nerkowca.
  5. Do szklanki wlać oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny. Wymieszać dokładnie i polać delikatnie po sałatce. Można podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

SMACZNEGO :)

sałatka pierś z kurczaka rukola gruszki nerkowce pestki z dyni jagody goi przyprawa gyros miód musztarda sok z cytryny oliwa z oliwek

czwartek, 5 lutego 2015

Pieczeń z Indyka z Musztardą

Co powiecie na delikatnego i soczystego indyka podanego w pikantnym i aromatycznym sosie? Idealny na rodzinny obiad lub na zimno do kanapek.


SKŁADNIKI:



    • 1 kg piersi z indyka lub udźca
    • 3 łyżki musztardy dijon
    • 1/2 strąka papryczki chili
    • łyżka octu balsamicznego
    • łyżka miodu
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • łyżeczka słodkiej papryki
    • sól i pieprz
    • oliwa z oliwek


WYKONANIE:

  1. Chili pokroić w drobną kostkę.
  2. Tymianek umyć i posiekać.
  3. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód, chili i 1/2 posiekanego tymianku.
  4. Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką. Włożyć do marynaty, obtoczyć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  5. Indyka odsączyć z marynaty i natrzeć pozostałą połową tymianku oraz musztardą.
  6. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i obsmażyć indyka z każdej strony.
  7. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 3/4 szklanki wody i przykryć.
  8. Piec przez 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180°C. Zdjąć pokrywę i piec przez kolejne 40 minut, polewając sosem spod mięsa.
  9. Gotową pieczeń przykryć na 10 minut folią aluminiową, a następie pokroić w plastry i podawać na ciepło.

SMACZNEGO :)

obiad indyk musztarda chili ocet miód tymianek papryka pieprz oliwa
Zimowy Obiad

wtorek, 3 lutego 2015

Mini Pączki z Serem i Pomarańczą

Kolejna świetna propozycja na małe paczki. Tym razem na bazie twarogu, z aromatyczną skórką pomarańczową. MNIAM! :).

pączki serowe

SKŁADNIKI(ok. 35 sztuk):



    • 250 g mąki pszennej
    • 150 g twarogu
    • duże jajko
    • 1-2 łyżki cukru kryształ
    • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
    • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    • olej do smażenia
    • cukier puder do posypania

WYKONANIE:

  1. Twaróg zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce. Dodać cukier kryształ, jajko i ponownie wymieszać.
  2. Skórkę z pomarańczy bardzo drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę do czosnku. Dodać do sera.
  3. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodawać porcjami do sera i zagniatać gęste ciasto.
  4. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze.
  5. Do garnka wlać do połowy olej i podgrzać. Na gorący wrzucać pączki i smażyć z obu stron. Usmażone układać na ręczniku papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka twaróg jajka cukier skórka z pomarańczy soda olej cukier puder
Karnawałowe Słodkości!

Sharing Buttons