wtorek, 28 października 2014

Dyniowe Farfalle

Dynia, brie i makaron czyli kolejne pyszne, jesienne danie do zrobienia na szybko.


SKŁADNIKI:



    • 250 g makaronu kokardki
    • 400 g dyni
    • 2 cebule
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • łyżka masła
    • 4 łyżki wina białego wytrawnego
    • 1/2 szklanki wody
    • 3 łyżki słodkiej śmietanki 18%
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1/3 łyżeczki tymianku
    • 2-3 szczypty soli
    • łyżka miodu
    • 1/2 szklanki płatków migdałów lub pestek dyni
    • 100 g sera brie

WYKONANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
  2. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebulki razem z masłem i wymieszać.
  3. Następnie wlać wino, wodę, miód i doprawić cynamonem, papryką, tymiankiem oraz solą. Dusić przez ok. 15 minut, aż dynia zmięknie i sos się zredukuje.
  4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  5. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów.
  6. Ser pokroić w kostkę
  7. Do gotowej dyni wlać śmietankę, dodać makaron, ser pleśniowy i wszystko wymieszać razem.
  8. Podawać posypane płatkami migdałów i ewentualnie szczypiorkiem. 

SMACZNEGO :)

obiad makaron dynia cebula oliwa masło wino białe woda śmietanka słodka cynamon papryka słodka tymianek sól miód płatki migdałowe serek brie

niedziela, 26 października 2014

Panna Cotta Waniliowa z Sosem Malinowym

Panna Cotta to włoski deser o delikatnej i kremowej konsystencji. Najlepiej podawać go z owocami sezonowymi, sosami owocowymi lub sorbetem. Dzisiaj przedstawiam Wam klasyczną wersję tego deseru -Waniliowa Panna Cotta.


SKŁADNIKI:



    • 100 ml mleka
    • 400 ml śmietanki kremówki 36%
    • 2-3 łyżki cukru kryształ
    • laska wanilii
    • 2 czubate łyżeczki żelatyny

WYKONANIE:

  1. Do garnka wlać mleko, śmietankę kremówkę oraz cukier. Z laski wanilii wydrążyć nasionka i włożyć w całości do garnka. 
  2. Podgrzać na małym palniku cały czas mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Gdy mleko zacznie się gotować, ściągnąć garnek z palnika. Powyciągać laski wanilii. 
  3. W 1/4 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę. Dodać do ciepłego mleka i wymieszać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia co jakiś czas mieszając.
  4. Przygotować foremki plastikowe i przelać do nich tężejącą mleczną masę. Przykryć folią spożywczą i schładzać przez 4 godziny.
  5. Przed podaniem gotową Panna Cottę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, aby łatwiej wychodziła z plastikowych pojemniczków. Podawać z dowolnymi owocami, sorbetem lub sosem owocowym. Na zdjęciu wersja z sosem malinowym. 

SMACZNEGO :)

deser mleko śmietanka kremówka cukier wanilia żelatyna

sobota, 25 października 2014

Mus z Dyni

Taki oto deser przyrządziłam wspólnie z moim przedszkolakiem na konkurs "Wiem, że dobrze jem", w którym trzeba było przyrządzić dowolne danie lub deser z darów jesieni. Dla maluchów oczywiście bez alkoholu, ale dla dorosłych polecam koniecznie z dodatkiem rumu :).


SKŁADNIKI:



    • 400 g dyni pokrojonej w kostkę
    • 5 łyżek miodu
    • skórka starta z pomarańczy
    • 2 łyżki rumu (w wersji dla dzieci bez)
    • łyżeczka cynamonu
    • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
    • 2 łyżki serka mascarpone
    • skórka kandyzowana z pomarańczy


WYKONANIE:

  1. Dynię zalać 2 szklankami wody i dusić bez przykrycia na patelni. Miękką dynię zmiksować blenderem.
  2. Dodać skórkę startą z pomarańczy, miód, cynamon oraz alkohol. Wszystko razem wymieszać i włożyć do lodówki.
  3. Śmietankę ubić, dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować. 
  4. Gotową masę śmietanową połączyć z puree z dyni i delikatnie wymieszać.
  5. Przełożyć mus do pucharków i schładzać przez 2 godziny w lodówce. Udekorować np. skórką kandyzowaną z pomarańczy lub innymi dodatkami.

SMACZNEGO :)

deser dynia miód skórka pomarańczowa rum cynamon śmietanka kremówka serek mascarpone

wtorek, 21 października 2014

Ciasteczka Owsiane - Digestive

Lubicie ciasteczka owsiane Digestive? Jeśli tak to mam dla Was dobrą wiadomość - można je zrobić w domu całkiem prosto i szybko. Doskonale zarówno posmarowane delikatnie czekoladą mleczną jak i solo. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku do 3-4 dni (ale po co o tym pisać, skoro drugiego dnia nie doczeka ani jedno ciasteczko :)). Z zaproponowanej przeze mnie porcji wychodzi około 12-15 ciasteczek w zależności od tego jaką średnicę koła wybierzemy.


SKŁADNIKI:



    • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    • szklanka płatków owsianych
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • 2 łyżki masła
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli


digestive

WYKONANIE:

  1. Płatki owsiane delikatnie zmielić w blenderze (nie na mączkę).
  2. Do miski włożyć mąkę, płatki owsiane, cukier kryształ, proszek do pieczenia, sól oraz masło. Zagnieść ciasto na jednolitą i lekko wilgotną masę. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na plaster o grubości ok. 5 mm. Wycinać szklanką koła o średnicy 6 cm. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180°C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawić na 2 minuty na blasze, a następnie poprzekładać na talerze.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka płatki owsiane cukier masło proszek do pieczenia sól

piątek, 17 października 2014

Rogaliki Krucho Drożdżowe z Powidłem Czekoladowym

Chociaż nigdy nie udają mi się dwa podobne, rogaliki to coś, co po prostu uwielbiam :). Może kiedyś uda mi się upiec idealne - podobne do siebie. Przepis na te rogaliki jest rewelacyjny - wychodzą delikatne i kruche z wnętrzem wypełnionym powidłem i czekoladą.


SKŁADNIKI:



    • 400 g mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 180 g kwaśnej śmietany 18%
    • 50 g drożdży świeżych
    • łyżka cukru pudru
    • łyżka cukru waniliowego
    • 3-4 łyżki powidła śliwkowego
    • 3-4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
    • jajko roztrzepane z łyżką mleka

WYKONANIE:

  1. W 3 łyżkach kwaśnej śmietany rozpuścić drożdże i cukier puder. Pozostawić w cieple na 20 minut do wyrośnięcia. 
  2. Masło połączyć z mąką i cukrem waniliowym - palcami wyrobić kruszonkę. Następnie dodać zaczyn, pozostałą część śmietany i zagnieść ciasto. Przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc.
  3. Powidło wymieszać z nutellą.
  4. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą kulę zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkować na plaster w kształcie koła. Pociąć nożem na trójkąty.
  5. Na każdym trójkącie kłaść nadzienie z powidła i zwijać w rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka masło śmietana droźdże cukier puder cukier waniliowy powidło śliwkowe nutella jajka

czwartek, 16 października 2014

Pasta z Soczewicy

Jako że bardzo wielu osobom przypadła do gustu moja Zupa z Soczewicy, postanowiłam przyrządzić kolejną potrawę z jej udziałem - Pastę z Soczewicy! Mi osobiście bardzo przypadła do gustu - aromatyczna, gęsta, idealna na jesienne kanapki. Koniecznie wypróbujcie (na początek choćby z połowy porcji).


SKŁADNIKI:



    • szklanka czerwonej soczewicy
    • duża marchewka
    • duża cebula
    • 1/2 szklanki lekko zmielonych migdałów
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 1-2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej lub gyros
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1/2 łyżeczki mięty suszonej
    • 1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE:

  1. Soczewicę wypłukać kilkukrotnie pod zimną wodą. Zalać 2 szklankami wody i gotować przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Przyprawy wymieszać razem w miseczce.
  5. Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć lekko cebulkę. Następnie dodać marchew, przyprawy, podsmażyć, zalać 1/2 kubka wody i dusić, aż woda w całości wyparuje. Wystudzić.
  6. Do blendera przełożyć marchew z przyprawami, soczewicę oraz 3 łyżki oliwy. Zmiksować. 
  7. Na koniec dodać zmielone migdały.
  8. Podawać z dowolnym pieczywem.

SMACZNEGO :) 

kolacja soczewica marchewka cebula migdały oliwa przyprawa meksykańska kurkuma papryka słodka mięta sól
Smaczna Jesień

sobota, 11 października 2014

Bajaderki

Co robicie, gdy podczas przyrządzania tortu zostaną wam skrawki biszkoptu lub kawałki innego suchego ciasta np. babki wielkanocnej? Na "utylizację" takich cząstek ciasta jest bardzo ciekawy i smaczny sposób - Bajaderki. Niektórzy z Was być może znają je pod nazwą Ziemniaczki. Bajaderki można przyrządzić praktycznie z każdego ciasta, byle nie zawierało masy lub galaretki. Dla dorosłych polecam koniecznie z dodatkiem alkoholu. Dla młodszych oczywiście bez.

ziemniaczki


SKŁADNIKI:



    • 2 szklanki pokruszonych biszkoptów
    • szklanka pokruszonych herbatników
    • 2 łyżki rodzynek
    • 2 łyżki żurawiny suszonej
    • 1/3 szklanki mleka
    • łyżka cukru kryształ
    • 3-4 łyżki dżemu lub powidła
    • łyżka masła
    • 1/2 łyżeczki olejku rumowego lub migdałowego
    • 3-4 łyżki rumu
    • 2 łyżki nutellii
    • 2 łyżki kakao
    • wiórki kokosowe do obtoczenia
    • pokrojone migdały do obtoczenia


ziemniaczki


WYKONANIE:

  1. W garnku połączyć mleko, cukier kryształ, masło oraz kakao. Zagotować i wystudzić.
  2. Żurawinę oraz rodzynki pokroić, Namoczyć we wrzątku i odcedzić.
  3. Do miski wsypać pokruszone biszkopty i herbatniki. Dodać nutellę, dżem, olejek, rum, kakaową masę i bakalie. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę.
  4. Odstawić na 30 minut do lodówki. Formować dłońmi kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych oraz pokrojonych orzechach.

SMACZNEGO :)

ciasteczka biszkopty herbatniki rodzynki żurawina mleko cukier dżem masło olejek rumowy rum nutella kako wiórki kokosowe migdały

czwartek, 9 października 2014

Placki Dyniowe z Sosem Serowym

Dzisiaj coś mega szybkiego i na prawdę prostego. W roli głównej tej jesieni oczywiście dynia. Tym razem w postaci delikatnych placuszków podanych z serowym sosem. Skusicie się?


SKŁADNIKI:



    • 3 szklanki dyni startej na grubych oczkach
    • 3 łyżki mąki 
    • jajko
    • 1/2 łyżeczki startego imbiru
    • sól, pieprz
    • olej do smażenia
    • sos serowy

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Smażyć na patelni z olejem z obu stron na złoty kolor.
  3. Podawać  na ciepło z sosem serowym lub innym. Dla wzbogacenia smaku posypać szczypiorkiem.

SMACZNEGO :)

obiad dynia mąka jajka imbir sól pieprz olej sos serowy
Dynia na słodko i słono

wtorek, 7 października 2014

Sos Serowy

Sos serowy można przyrządzić z różnych gatunków sera: zarówno twardego jak i topionego. Moim ulubionym jest ser cheddar firmy Hochland - intensywny w smaku i aromatyczny. Sos serowy można stosować praktycznie wszędzie. Zimny dip do Nachos lub ciepły sosik do Placków Dyniowych ... - użyjcie wyobraźni!

dip serowy

SKŁADNIKI:



    • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
    • 150 g sera żółtego cheddar, twardego lub topionego
    • średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 szczypty gałki muszkatałowej
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ser topiony pokroić w kostkę).
  3. Cebulę zeszklić na patelni z oliwą z oliwek, a następnie dodać czosnek i razem podsmażyć do miękkości.
  4. Do garnka wlać śmietankę, ser i cebulkę z czosnkiem. Całość podgrzać na średnim ogniu cały czas mieszając aż do momentu, gdy ser się rozpuści. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

SMACZNEGO :)

dodatki śmietanka ser żółty cebula czosnek gałka muszkatałowa oliwa sól pieprz

poniedziałek, 6 października 2014

Schab po Cygańsku

Tak przyrządzony schab jest po prostu obłędny w smaku! Pomysł na poniższy przepis powstał z połączenia trzech innych. Z przyjemnością dołączyłam do grona wielbicieli tej potrawy.


SKŁADNIKI:



    • 4 porcje schabu
    • 5 marchewek
    • 2 pietruszki korzeń
    • 1/4 selera
    • 5 cebuli
    • 2 łyżki musztardy
    • 4 łyżki majonezu
    • 20 dag sera żółtego
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Każdą porcję mięsa rozbić delikatnie z obu stron. Doprawić solą oraz pieprzem. Pozostawić na 30 minut w przyprawach.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  4. W naczyniu żaroodpornego układać składniki warstwami: na samym dnie 2/3 porcji warzyw (marchewka, pietruszka, seler) i 1/2 porcji cebuli, następnie kotlety posmarowane z każdej strony musztardą, porcję warzyw i cebulę. Całość posmarować majonezem i posypać startym serem żółtym.
  5. Mięso piec przykryte folią aluminiową przez 2 godziny w temperaturze 180°C. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby ser przypiekł się ładnie z wierzchu. Podawać na ciepło.

SMACZNEGO :)

obiad schab marchewka pietruszka seler cebula musztarda majonez ser żółty sól pieprz

piątek, 3 października 2014

Ryż z Jabłkami i Cynamonem

Jeśli nadeszła jesień to może to oznaczać tylko jedno - sezon na przepyszne jabłka! A z nich przyrządzić można na prawdę wiele pyszności. Tym razem chciałabym polecić coś z dzieciństwa - ryż z jabłkami, cynamonem i budyniem. Moja mama przyrządzała ryż z jabłkami na wiele sposobów. Poniższa wersja jest jednak zdecydowanie moją ulubioną :).


SKŁADNIKI (4 porcje):



    • 400 ml budyniu śmietankowego
    • 10 jabłek szara reneta
    • 2 woreczki ryżu
    • 100 ml mleka
    • 2-4 łyżki cukru kryształ
    • cynamon
    • 2 szczypty soli


WYKONANIE:

  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem mleka oraz 2 szczypt soli.
  2. Według poniższego przepisu ugotować budyń.
  3. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć na patelni. Pod koniec doprawić cukrem i cynamonem według gustu.
  4. W szklanych pucharkach układać na przemian warstwami: ryż, jabłka, budyń, ryż i udekorować musem z jabłek. Całość posypać cynamonem.

SMACZNEGO :)

deser budyń śmietankowy jabłka ryż mleko cukier cynamon sól
Jabłko z cynamonem 2014

środa, 1 października 2014

Naleśniki z Kremem Migdałowym

Uwielbiam naleśniki! Tym razem postanowiłam jednak trochę poeksperymetować z nadzieniem. Efekt - prosty i delikatny krem migdałowy. Z takim nadzieniem zwykłe naleśniki to prawdziwe "niebo w gębie" ;). Z resztą, spróbujcie sami!

SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 2 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki wody mineralnej
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • łyżka cukru kryształ
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • olej do smażenia
  • Krem Migdałowy:
    • 300 ml mleka
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • łyżeczka cukru waniliowego
    • 4 żółtka
    • łyżka maki pszennej
    • łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • łyżka masła
    • 3/4 szklanki zmielonych migdałów

WYKONANIE:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć w misce i dokładnie zmiksować na gładką masę. Na patelni z dodatkiem oleju usmażyć cienkie naleśniki.
  2. 200 ml mleka zagotować w garnku. Pozostałą część mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym, cukrem kryształ, mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
  3. Budyń zmiksować z masłem, a następnie połączyć ze zmielonymi migdałami.
  4. Na każdy z naleśników nakładać masę i składać w trójkąty. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

obiad mleko woda mąka cukier jajka sól olej cukier waniliowy mąka ziemniaczana migdały
Naleśniki na 100 sposobów

Sharing Buttons