niedziela, 28 września 2014

Kotlet Schabowy

Król polskiej kuchni! Tradycyjny kotlet schabowy według przepisu Magdy Gessler. Zdecydowanie najlepszy jaki jadłam. Trochę pracochłonny, ale za to niesamowicie miękki i soczysty, a dzięki smażeniu na smalcu również bardziej kaloryczny. Na zdjęciu wersja z pure z ziemniaków oraz surówką z kapusty włoskiej.


SKŁADNIKI:



    • 4 plastry schabu o grubości 2-3 cm
    • 700 ml mleka
    • 2 cebule
    • 2 jajka
    • bułka tarta
    • sól, pieprz
    • smalec

WYKONANIE:

  1. Każdy kawałek schabu rozbić tłuczkiem na duże kotlety (jeśli mięso ma żyłki lub włókna, przed rozbiciem delikatnie ponacinać z zewnątrz nożem).
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do mleka i doprawić solą oraz pieprzem. Do tak przygotowanej zaprawy włożyć mięso i moczyć przez 2-3 godziny.
  3. Kotlety odsączyć i panierować w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej.
  4. Smażyć na smalcu z obu stron na złoty kolor. Przed smażeniem kolejnych kotletów wymienić smalec na świeży.

SMACZNEGO :)

obiad schab mleko cebula jajka bułka tarta sól pieprz smalec

czwartek, 25 września 2014

Babka Czekoladowo-Śliwkowa

Co powiecie na babkę w wersji jesiennej? Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Czemu więc nie wykorzystać tej okazji i nie wkomponować tych przepysznych owoców w babkę czekoladowo-śliwkową? Wilgotny środek i chrupiąca skórka z płatków migdałów to wprost coś niesamowitego. Przepis z "Ciasta ze śliwkami" nr 4/2014 po małej modyfikacji (2 tabliczki czekolady i szklanka cukru na taką babeczkę to dla mnie zdecydowanie za dużo i za słodko :)).


SKŁADNIKI:



    • 300 g śliwek ze słoika
    • 200 g masła + 50 g do formy
    • 200 g mąki
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 4 jajka
    • 50 ml soku ze śliwek
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 80 g płatków migdałów
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • cukier puder do posypania


WYKONANIE:

  1. Śliwki ze słoika odsączyć na durszlaku i pokroić w kostkę.
  2. Formę na babkę dobrze wysmarować 50 g masła i obsypać 2 łyżkami płatków migdałów.
  3. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy oraz sól.
  4. Następnie dodawać po jednym jajku (każde miksować po 30 sekund).
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  6. Ustawić mikser na niższe obroty. Dodać 1/2 porcji mąki, zmiksować, wlać sok ze śliwek, zmiksować i dodać drugą połowę mąki.
  7. Czekoladę pokroić w kostkę.
  8. Do ciasta wsypać płatki migdałów, pokrojoną czekoladę i wymieszać. Na samym końcu dodać śliwki i ponownie zamieszać łyżką.
  9. Ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. 60 minut w temperaturze 160°C w piekarniku z termoobiegiem.
  10. Ostudzoną babkę osypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

ciasto śliwki masło mąka cukier jajka sok śliwkowy czekolada gorzka płatki migdałów proszek do pieczenia sól cukier puder
Ciacho na widelcu
Śliwka - robaczywka!

środa, 24 września 2014

Zupa Pomidorowo-Dyniowa

Ciekawa i smaczna propozycja na zupę pomidorową z dodatkiem dyni. Najlepiej komponuje się z kuleczkami ryżowymi.


SKŁADNIKI:



  • Zupa:
    • 2-3 marchewki
    • pietruszka korzeń
    • 1/5 selera
    • 2 średnie cebule
    • 800 ml bulionu drobiowego
    • 3 szklanki dyni startej na grubych oczkach
    • 150 ml mleczka kokosowego
    • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżeczki curry
    • mała papryczka peperoni
    • 2 łyżki masła
    • sól, pieprz
  • Kulki ryżowe:
    • szklanka ryżu
    • jajko
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • łyżka mąki pszennej
    • płaska łyżeczka kurkumy
    • sól

WYKONANIE:

  1. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  2. Papryczkę peperoni oczyścić i pokroić w kostkę.
  3. Dynię podsmażyć na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła na pure.  
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce masła. Następnie dodać curry, peperoni i smażyć przez 2 minuty. Dodać starte warzywa i dusić razem przez kolejne 2 minuty.
  5. Do dużego garnka przełożyć warzywa z patelni. Zalać bulionem i gotować przez 10 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zmiksować w blenderze wlewając na koniec mleczko kokosowe. Zagotować przez 1-2 minuty.
  7. Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Zalać zimną wodą w garnku o grubym dnie, tak aby ryż w całości był przykryty na wysokość 2 cm. Dodać 1/4 łyżeczki soli oraz kurkumę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Wystudzić. 
  8. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszać. Mokrymi rękami formować małe kuleczki. Wrzucać na osolony wrzątek i wyciągać, gdy wypłyną na powierzchnie.
  9. Gotową zupę podawać z kuleczkami ryżowymi, oprószona natka pietruszki.

SMACZNEGO :)

zupa marchewka pietruszka seler cebula bulion dynia mleczko kokosowe koncentrat pomidorowy curry papryka peperoni masło sól pieprz ryż jajka mąka pszenna kurkuma
Dynia na słodko i słono

poniedziałek, 22 września 2014

Sałatka z Dynią

Bardzo smaczna wariacja sałatki z dynią. Idealna na drugie śniadanie.


SKŁADNIKI (dla 2 osób):



    • główka sałaty rzymskiej
    • garść rukoli
    • 2 figi
    • 300 g dyni
    • 1/4 papryki czerwonej
    • 2 szczypty soli
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • łyżeczka octu winnego
    • łyżeczka miodu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2-3 łyżki rodzynek lub sułtanek
    • 50 ml wrzątku
    • 2-3 łyżki prażonych na patelni płatków migdałowych

WYKONANIE:

  1. Dynię obrać i pokroić w grubą kostkę. 
  2. W misce wymieszać przyprawy: sól, kurkumę, imbir oraz oliwę. Następnie włożyć dynię i wszystko razem wymieszać. Podsmażyć na patelni lub w piekarniku do miękkości.
  3. Do miski po dyni wsypać rodzynki, zalać wrzątkiem, dodać łyżkę miodu oraz octu winnego i wymieszać.
  4. Na dużych talerzach poukładać umyte liście sałaty rzymskiej oraz rukoli. Na środku ułożyć umyte i przekrojone na ćwiartki figi.
  5. Następnie układać kostki dyni, pokrojoną paprykę, posypać namoczonymi rodzynkami i uprażonymi płatkami migdałów. Całość polać sosem spod rodzynek. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

SMACZNEGO :)

sałatka sałata rzymska rukola figi dynia sól kurkuma imbir ocet winny miód oliwa z oliwek rodzynki płatki migdałów
Dynia na słodko i słono

piątek, 19 września 2014

Schab Gotowany w Mleku

W tak przyrządzonym mięsku moja rodzina się zakochała. Doskonale sprawdza się zarówno w wersji obiadowej jak i na zimno w postaci wędliny.


SKŁADNIKI:



    • 1 kg schabu bez kości
    • 1000 ml mleka
    • 4 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki rozmarynu
    • 6 goździków
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki masła
    • sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Schab natrzeć dużą ilością soli i oprószyć pieprzem.
  2. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Następnie z każdej strony zarumienić mięso.
  3. W dużym garnku podgrzać mleko z goździkami, rozmarynem, gałką muszkatałową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Mięso przełożyć do garnka i pod przykryciem na średnim ogniu gotować przez ok. 1.5-2 godzin. Obracać co jakiś czas.
  5. Jeżeli gotowy schab podajemy na obiad, to należy wyjąć go z mleka, odcedzić sos z przypraw i zagęścić łyżką mąki rozrobioną w 1/3 szklanki mleka. Zagotować ponownie sos.

SMACZNEGO :)

obiad schab mleko czosnek gałka muszkatałowa rozmaryn goździki oliwa masło sól pieprz

czwartek, 18 września 2014

Stir-Fry z Kaszą Pęczak i Marchewką

Dzisiaj coś szybkiego i smacznego :). W sam raz dla osób zapracowanych - nie mających czasu stać długo przy garnkach. To danie polecam również w wersji wege, bez kiełbasy.


SKŁADNIKI:



    • 2 woreczki kaszy pęczak
    • 4 marchewki
    • duża cebula czerwona
    • 1/2 cukinii
    • 1/2 czerwonej papryki
    • laska kiełbasy (np. głogowskiej)
    • ząbek czosnku
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • pęczek szczypiorku lub pietruszki

WYKONANIE:

  1. Kaszę pęczak przygotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Marchew obrać, umyć i pokroić w słupki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  4. Cukinię obrać i pokroić w paski.
  5. Paprykę wydrążyć i pokroić w paski.
  6. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w paski.
  7. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  8. Na dużą patelnię wlać oliwę i przez kilka minut podsmażać kiełbasę, cebulę oraz marchewkę.
  9. Gdy marchew lekko zmięknie, dodać czosnek, czerwoną paprykę i smażyć dalej razem mieszając.
  10. Pod koniec smażenia dodać cukinię, sos sojowy i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę. Wsypać ugotowaną na sypko kaszę pęczak i mieszać wszystko razem na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
  11. Gotową potrawę nakładać na talerze i posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

obiad kasza pęczak marchewka cebula czerwona cukinia papryka kiełbasa głogowska czosnek sos sojowy oliwa z oliwek szczypiorek

wtorek, 16 września 2014

Jedwabista Zupa z Kalafiora

Pyszna, delikatna i kremowa zupa z kalafiora podana z chrupiącymi grzankami. Przyrządza się ją bardzo prosto i szybko, a z podanych składników wychodzi na prawdę duża porcja ;). W smaku niezapomniana - dla mnie BOMBA!!!


SKŁADNIKI:



  • Zupa:
    • średni kalafior
    • 2 średnie cebule
    • duży ziemniak
    • pietruszka korzeń
    • 600 ml bulionu drobiowego
    • 300 ml mleka
    • łyżka masła
    • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
    • grzanki z serem

WYKONANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w dużym garnku z masłem i doprawić solą.
  2. Ziemniaka oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli.
  3. Kalafior umyć, pokroić w drobne różyczki, dodać do warzyw i wspólnie podsmażyć.
  4. Następnie całość zalać bulionem i gotować razem przez ok. 25 minut.
  5. Pod koniec wlać mleko i całość doprowadzić do wrzenia, Wyłączyć. 
  6. Zupę zmiksować na jedwabisty krem. Podawać na ciepło posypaną grubo zmielonym pieprzem. Najlepiej komponuje się z grzankami z serem.

SMACZNEGO :)

zupa kalafior cebula ziemniaki pietruszka bulion mleko masło sól pieprz

piątek, 12 września 2014

Brzoskwinie z Tuńczykiem

Czy wpadlibyście na to, żeby połączyć tuńczyka z brzoskwinią? Owszem, może zdarzyło się w pizzy, ale tak solo? Jak nie to spróbujcie, bo naprawdę warto.


SKŁADNIKI:



    • puszka tuńczyka w sosie własnym
    • 5-6 połówek brzoskwiń z puszki
    • 1/5 papryki czerwonej
    • liście sałaty rzymskiej
    • 1-2 łyżki majonezu
    • łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
    • 2 szczypty papryki słodkiej
    • szczypta curry
    • pieprz, sól
    • łyżeczka posiekanej natki pietruszki

WYKONANIE:

  1. Tuńczyka dokładnie odcisnąć z zalewy. Rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz majonez i wyrobić na pastę. Doprawić papryką w proszku, curry, solą, pieprzem oraz natką pietruszki.
  2. Liście sałaty dokładnie umyć i osuszyć.
  3. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Układać na talerzu na liściach sałaty rzymskiej. Nakładać łyżką pastę z tuńczyka i ozdobić paseczkami pokrojonej papryki. Całość delikatnie oprószyć pieprzem.

SMACZNEGO :)

przystawka tuńczyk brzoskwinie papryka sałata rzymska majonez jogurt naturalny papryka słodka curry pieprz sól pietruszka

czwartek, 11 września 2014

Kopytka Dyniowe

Z dyni przyrządzić można wiele pyszności: u mnie na przykład dzisiaj Kopytka Dyniowe. Ciekawa i smaczna odmiana tradycyjnych.


SKŁADNIKI:



    • 500 g ziemniaków
    • 300 g pure z dyni
    • 1.5 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • jajko
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki curry
    • sól


WYKONANIE:

  1. Ziemniaki obrać (tak aby było 500 g obranych), umyć i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.
  2. Nieobraną dynię, pokrojoną na duże kawałki, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Wydrążyć łyżką miąższ i zmiksować w blenderze na mus.
  3. Przestudzone ziemniaki połączyć z pure z dyni. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kurkumę, curry oraz sól. Z wszystkich składników zagnieść ciasto.
  4. Stolnicę podsypać obficie mąką. Z ciasta formować wałki i nożem wycinać kopytka.
  5. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Kopytka wrzucać porcjami na wrzącą wodę i gotować 3-4 minuty. Odcedzić przy użyciu cedzaka. 
  6. Gotowe kopytka podawać na gorąco. Na zdjęciu wersja z boczkiem i czosnkiem.

SMACZNEGO :)

obiad ziemniaki dynia mąka mąka ziemniaczana jajka kurkuma curry sól
Z dziećmi i dla dzieci 2014

poniedziałek, 8 września 2014

Spaghetti Bolognese

Jedno z ulubionych dań całej mojej rodziny. Uwielbiam je ja, mój mąż i nasz synek, który gdy tylko usłyszy to słowo, co chwilę zagląda do garnka. Spaghetti Bolognese to duma kuchni włoskiej. Łączy w sobie najlepsze produkty regionalne Włoch: pomidory, makaron, bazylię oraz Parmezan. Nadszedł czas, żeby odłożyć na sklepową półkę słoiczki z gotowym sosem pomidorowym. Nadszedł czas, żeby przyrządzić prawdziwe Spaghetti Bolognese - spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i wołowiną.


SKŁADNIKI (dla 3-4 osób):



    • 12 dużych, mięsistych pomidorów
    • 500 g mielonej wołowiny
    • opakowanie makaronu spaghetti
    • łyżka koncentratu pomidorowego
    • 100 g Parmigiano-Reggiano
    • olej do smażenia
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • główka czosnku
    • łyżeczka suszonej bazylii
    • pół łyżeczki suszonego oregano
    • kilka listków świeżej bazylii
    • łyżka cukru
    • pół łyżeczki soli + 4 szczypty do mięsa


WYKONANIE:

  1. Pomidory pokroić w ósemki, powykrawać gniazdka, przełożyć do dużego garnka i zagotować. Po 8-10 minutach zdjąć garnek z palnika i przetrzeć pomidory przez sitko. Wyrzucić skórki i pestki.
  2. Główkę czosnku podzielić na ząbki (pozostawić ząbki w łupinkach). Smażyć na małym gazie na patelni z dwiema łyżkami oliwy przez ok. 5 minut z każdej strony. Zdjąć patelnię z palnika, wystudzić, czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
  3. Przecier z pomidorów przelać do dużego garnka i zagotować. Dodać czosnek, oliwę spod czosnku, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, suszone oregano, cukier oraz pół łyżeczki soli. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować na małym gazie przez ok. 2 godziny na małym gazie, aż sos zredukuje objętość o ok. połowę.
  4. Mięso usmażyć na dużym gazie na patelni z olejem i odrobiną soli. Zdjąć w momencie jak mięso lekko zarumieni się z wierzchu i połączyć z sosem po odsączeniu tłuszczu. Sos powinien mieć już gęstą konsystencję.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przed wrzuceniem makaronu do gotującej się wody dodać dwie łyżki oliwy z oliwek. Gotowy makaron wlać do durszlaka, polać odrobiną zimnej wody i dokładnie odcedzić.
  6. Kilka listków świeżej bazylii umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Makaron podawać polany sosem i posypany Parmezanem z bazylią. Najlepiej smakuje z czerwonym, wytrawnym winem, np. Merlot.

SMACZNEGO :)

obiad pomidory wołowina mielona makaron spaghetti koncentrat pomidorowy olej oliwa z oliwek czosnek bazylia suszona oregano suszone bazylia świeża cukier sól
Włoskie smaki

piątek, 5 września 2014

Shake Orzechowy z Bananami

Bardzo szybki i smaczny koktajl z bananami, masłem orzechowym i lodami. Dzieciom na pewno przypadnie do gustu, a i dorosłym posmakuje :).


SKŁADNIKI:



    • 250 ml mleka
    • 2 małe banany
    • 2 łyżki masła orzechowego
    • 4 gałki lodów orzechowych lub śmietankowych
    • 4 kostki lodu

WYKONANIE:

  1. Banany obrać i pokroić w plasterki.
  2. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
  3. Rozlać do wysokich szklanek i podawać z rurką do picia. 

SMACZNEGO :)

deser mleko banana masło orzechowe lody orzechowe lód
Z dziećmi i dla dzieci 2014

czwartek, 4 września 2014

Adwokat bez Pieczenia

Ciasto bez pieczenia z przepyszną masą adwokatową. Z pewnością spodoba się osobom, które za zabawami z piekarnikiem nie przepadają. Cała sztuka polega na przyrządzeniu adwokatowej masy.


SKŁADNIKI:



    • 700 ml mleka
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 3 żółtka
    • 250 g masła miękkiego
    • 180 ml adwokata
    • 500-600 g herbatników kakaowych
    • 2 kostki gorzkiej czekolady

WYKONANIE:

  1. 400 ml mleka zagotować z cukrem kryształ.
  2. Żółtka zmiksować w blenderze z cukrem waniliowym. Następnie dodać mleko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.
  3. Mieszankę jajeczną wlać na gotujące się mleko cały czas szybko mieszając. Powstały budyń przykryć i odstawić do wystudzenia.
  4. Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu cały czas miksując.
  5. Na koniec wlać powoli adwokat i połączyć z masą na wolnych obrotach. Odłożyć 5 czubatych łyżek masy. Pozostałość podzielić na 3 części. 
  6. Blaszkę o wymiarach 20x25cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  7. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników, 1/3 masy, herbatniki, 1/3 masy, herbatniki, 1/3 masy i herbatniki. Na koniec odłożone uprzednio 5 łyżek masy cieniutko rozsmarować.
  8. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypać startą czekoladą lub kakao.

SMACZNEGO :)

ciasto mleko cukier cukier waniliowy mąka mąka ziemniaczana jajka masło adwokat herbatniki czekolada
Ciacho na widelcu

wtorek, 2 września 2014

Bułeczki Śniadaniowe

Smaczne i puszyste bułeczki domowe. Najlepiej smakują właściwie z samym masełkiem, świeżo po upieczeniu :).

bułeczki pszenne

SKŁADNIKI (12 sztuk):



    • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
    • 1 i 1/3 szklanki mleka
    • 30 g świeżych drożdży
    • czubata łyżka cukru
    • jajko
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • płaska łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
    • łyżka roztopionego masła do posmarowania


WYKONANIE:

  1. Mleko podgrzać tak, żeby było letnie. Wsypać pokruszone drożdże oraz cukier i odstawić na 15 minut, aż zaczną się tworzyć pęcherze.
  2. Masło roztopić, a następnie wystudzić.
  3. Jajko roztrzepać na jednolitą masę.
  4. Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, sól oraz jajko i zagnieść ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz krótko wyrabiać ciasto.
  6. Podzielić na 12 części. Z każdej z osobna formować bułeczki i gotowe układać na blasze oprószonej mąką. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby bułeczki podrosły.
  7. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztopionym masłem. 
  8. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Wystudzić.

SMACZNEGO :)

pieczywo mąka mleko drożdże cukier jajka masło sól

poniedziałek, 1 września 2014

Roladki z Kurkami i Chili

Wrzesień zapowiada się pod znakiem grzyba :). Już niedługo, jak co roku, wybieram się na grzybobranie. Zebrane grzybki będę suszyć i marynować. Na razie zadowalam się jednak tym, co dostać mogę w sklepie lub na targu. Jeśli tylko uda Wam się kupić kurki, to polecam spróbować takich oto roladek.


SKŁADNIKI:



    • 10 cienkich plasterków schabu (lub polędwicy)
    • mała papryczka chili
    • 250-300 g kurek
    • duża cebula
    • 1-2 łyżki masła
    • 1-2 jajka
    • sól, pieprz
    • bułka tarta
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Mięso ubić tłuczkiem na cienkie plastry (uważać aby nie zrobić dziur).
  2. Grzyby dokładnie wyczyścić. Obgotować 30 minut w wodzie z jedną łyżeczką soli i odcedzić.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Papryczkę chili oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
  5. Masło roztopić na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać papryczkę oraz kurki i dusić razem przez ok. 4-5 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz przestudzić i posiekać nożem na mniejsze kawałki.
  6. Na każdy plaster mięsa nakładać po łyżce farszu, rozsmarować i zwijać w małe roladki.
  7. Jajko roztrzepać z dodatkiem soli oraz pieprzu. Gotowe roladki obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej.
  8. Smażyć na średnim ogniu z każdej strony. Podawać na ciepło. 

SMACZNEGO :)

obiad schab papryczka chili kurki cebula jajka sól pieprz bułka tarta olej
Grzyby

Sharing Buttons