sobota, 31 maja 2014

Brązowy Placek z Rabarbarem

Przepis na to smaczne ciasto posiadam od mamy. Puszyste, owocowe, a co najważniejsze - zawsze się udaje. Jeśli nie jest akurat dostępny, zamiast rabarbaru alternatywnie można użyć truskawek lub jabłek.


SKŁADNIKI:



    • 5 jajek
    • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 2 łyżki kakao
    • szklanka oleju
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy
    • łyżeczka cynamonu (ja używam tylko do wersji z jabłkami)
    • 300-400 g rabarbaru
    • 40 g czekolady gorzkiej

WYKONANIE:

  1. Czekoladę gorzką pokroić w drobną kostkę.
  2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki.
  3. Białka ubić sztywną pianę z cukrem kryształ i cukrem waniliowym.
  4. Dodać żółtka i dalej ubijać.
  5. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  6. Dodawać na przemian do jajek mąkę z olejem i na wolnych obrotach miksować.
  7. Do gotowego ciasta włożyć rabarbar i wymieszać łyżką.
  8. Ciasto przelać na formę o wymiarach 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać z wierzchu pokrojoną czekoladą.
  9. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest już dobre. Wystudzić.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka cukier kakao olej mąka soda proszek do pieczenia cukier waniliowy cynamon rabarbar czekolada gorzka
Rabarbalove

piątek, 30 maja 2014

Surówka z Młodej Kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty. Łatwa, prosta i wprost idealna jako dodatek do drugiego dania.

surówka z kapusty i majonezem

SKŁADNIKI:



    • główka małej młodej kapusty
    • cebula średnia
    • łyżeczka posiekanego koperku
    • 1-2 łyżki majonezu
    • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    • pieprz
    • sól


WYKONANIE:

  1. Kapustę drobno poszatkować. Posypać dwiema szczyptami soli, delikatnie zagnieść i odstawić na 30 minut. Odcisnąć nadmiar wody.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. W misce wymieszać razem: kapustę, cebulę, koperek, majonez, jogurt naturalny i doprawić do smaku pieprzem. Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

SMACZNEGO :)

surówka kapusta cebula koperek majonez jogurt naturalny pieprz sól
Nowalijkowe Kucharzenie

czwartek, 29 maja 2014

Placki Ziemniaczane z Cukinią

Chyba wszyscy już zauważyli, że uwielbiam cukinię i wykorzystuję ją gdzie tylko mogę. Dzisiaj placki ziemniaczane w nowej odsłonie - właśnie z dodatkiem cukinii :).


SKŁADNIKI:


    • 6 średnich ziemniaków
    • średnia cukinia
    • mała cebula
    • 3 czubate łyżki mąki pszennej
    • jajko
    • sól
    • pieprz
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączyć z nadmiaru wody.
  3. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Do miski włożyć ziemniaki, cukinię, cebulkę, mąkę, jajko, sól oraz pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać.
  5. Smażyć małe placuszki na patelni z olejem. Upieczone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Serwować na ciepło ze śmietaną, jogurtem greckim lub sosem jogurtowo-czosnkowym.

SMACZNEGO :)

deser ziemniaki cukinia cebula mąka jajko sól pieprz olej

poniedziałek, 26 maja 2014

Tort Truskawkowy

Z okazji Dnia Mamy zrobiłam dzisiaj mały Torcik Truskawkowy. Wszystkim mamom z okazji ich święta życzę dużo uśmiechu i spędzenia miło czasu wraz z pociechami :).


SKŁADNIKI:



  • Biszkopt kakaowy:
    • 4 jajka
    • 3 łyżki czubate mąki tortowej
    • 1-2 łyżki kakao
    • 4 łyżek cukru kryształ
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • Masa Mascarpone:
    • 250 g sera mascarpone
    • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
    • 3-4 łyżki cukru pudru
    • czubata łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
    • ok. 10 mini bez
    • ok. 500 g truskawek
    • galaretka o smaku truskawkowym


tort z masą mascarpone

WYKONANIE:

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, ubić, dodać żółtka i znowu ubić.
  2. Dodać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z ciastem.
  3. Ciasto wlać na tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
  5. Żelatynę zalać łyżką zimnej wody. Odstawić, aż napęcznieje. Dolać 3 łyżki gorącej wody i rozpuścić.
  6. Śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone i ponownie  krótko zmiksować. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
  7. Truskawki odszypułkować i dokładnie umyć. Część przekroić na pół, drugą część pokroić w plasterki.
  8. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić.
  9. Formę, w której pieczony był biszkopt wyłożyć folią aluminiową. Układać w niej poszczególne warstwy.
  10. Wykonanie tortu:
      • połowa biszkoptu kakaowego, 
      • boki foremki wyłożyć połówkami truskawek,
      • 1/2 masy mascarpone
      • bezy ułożyć obok siebie lub lekko pokruszyć
      • 1/2 masy mascarpone 
      • druga połowa biszkoptu kakaowego
      • truskawki w plasterkach
      • zalać tężejącą galaretką
      • na środku zrobić kleks z masy i ułożyć kilka całych truskawek
11. Tort włożyć na kilka godzin do lodówki, aby masa stężałą. Ostrożnie wyciągnąć z formy.

SMACZNEGO :)

tort mąka jajka kakao cukier proszek do pieczenia mascarpone śmietanka kremówka cukier puder żelatyna bezy truskawki galaretka truskawkowa
Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014
Milion smaków truskawek

niedziela, 25 maja 2014

Ciasto Cztery Smaki

Cztery smaki zamknięte w jednym cieście. W skład tego niezwykłego wypieku wchodzą ciasto czekoladowe, sernik, masa budyniowa i truskawki w galaretce. Choć w wykonaniu pracochłonne, to na pewno warte grzechu, a doznania smakowe są wprost piorunujące!


SKŁADNIKI:



  • Ciasto Kakaowe:
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 3 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • 5 jajek
    • szklanka cukru
    • szklanka oleju
  • Sernik:
    • 600 g twarogu mielonego z wiaderka
    • 2 budynie śmietankowe
    • 4 jajka
    • 6 łyżek cukru kryształ
    • 150 g masła
  • Masa Truskawkowa:
    • 800 g świeżych truskawek
    • 2 galaretki truskawkowe
    • 4 łyżki cukru kryształ
  • Masa Budyniowa.
    • 2 budynie śmietankowe
    • 500 ml mleka
    • 5 łyżek cukru kryształ
    • kostka masła
  • Dodatkowo:
    • 150 g mlecznej czekolady
    • ok. 20 truskawek świeżych


WYKONANIE:

  •  Ciasto Kakaowe:
  1. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wymieszać razem.
  2. Białka ubić z cukrem kryształ na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, ubijać przez 3 minuty, dodać olej i ponownie ubijać przez kolejne 3 minuty. 
  3. Dodawać powoli mąkę i miksować dalej na wolnych obrotach.
  4. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
  • Sernik:
  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie ser oraz budyń.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
  3. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić.
  • Masa Budyniowa:
  1. Ze wszystkich podanych składników za wyjątkiem masła ugotować budyń i wystudzić.
  2. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas ucierając. Masa powinna być gładka i bez grudek.
  • Masa Truskawkowa:
  1. Truskawki odszypułkować i umyć. Pokroić na pół lub na ćwiartki.
  2. Włożyć z cukrem na suchą patelnię i smażyć na średnim ogniu.
  3. Gdy owoce puszczą sok wsypać suche galaretki. Dokładnie wymieszać i wystudzić.
  • Przełożenie Ciasta:
  1. Połówka ciasta kakaowego
  2. 1/3 masy budyniowej
  3. Sernik
  4. 1/3 masy budyniowej
  5. Masa truskawkowa
  6. 1/3 masy budyniowej
  7. Druga połówka ciasta kakaowego
  8. Gotowe ciasto polać z wierzchu mleczną czekoladą i udekorować truskawkami. Schłodzić i rozkoszować się jego aksamitnym smakiem :).

SMACZNEGO :)

ciasto mąka kakao proszek do pieczenia soda jajka cukier olej twaróg mielony budyń masło truskawki galaretka truskawkowa mleko czekolada
Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!
Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014
Milion smaków truskawek

sobota, 24 maja 2014

Lody z Nutella

Uff. Za oknem 30°C, więc na ochłodę polecam lody :).


SKŁADNIKI:



    • 300 g nutelli
    • 500 ml śmietanki kremowej 30 %


WYKONANIE:

  1. Nutellę i śmietankę połączyć mikserem.
  2. Przelać do dużego płaskiego pojemnika.
  3. Wstawić do zamrażalki i co 30 minut przemieszać masę, aby nie powstały kryształki lodu.
  4. Można spożywać po upływie 6-8 godzin. Podawać z biszkoptami.

SMACZNEGO :)


Akcja lodowa 2014

czwartek, 22 maja 2014

Klopsiki w Sosie Chrzanowym

Zawsze miałam problem co zrobić z chrzanem (w słoiczku), który mi co roku zostaje ze świąt Wielkanocnych i oto znalazłam taki pyszny przepis na jego wykorzystanie. Może Wam też przypadnie do gustu.


SKŁADNIKI:



    • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    • jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • mąka do panierowania klopsików
    • sól, pieprz
    • olej do smażenia
    • kostka rosołowa
    • 2 łyżki chrzanu (w zależności od gustu)
    • szklanka śmietany kwaśnej 18%
    • 1-2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki pokrojonego koperku

WYKONANIE:

  1. Mięso doprawić solą oraz pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki, obtaczać w mące i smażyć na oleju z każdej strony.
  2. Do garnka o grubym dnie wlać szklankę wrzątku, dodać kostkę rosołową i rozpuścić. Następnie dodać chrzan ze słoiczka, wymieszać i zagotować na małym ogniu.
  3. Śmietanę wymieszać z 1/2 szklanki wody oraz mąką. Wlać przez sitko do bulionu i szybko wymieszać.
  4. Przełożyć do garnka mięsne pulpeciki i gotować razem przez ok. 5 minut.
  5. Nakładać na talerze z posiekanym koperkiem i dowolnym dodatkiem ( na obrazku kasza pęczak).

SMACZNEGO :)

obiad mięso mielone jajka mąka sól pieprz olej kostka rosołowa chrzan śmietana koperek

wtorek, 20 maja 2014

Chłodnik Litewski

W gorące dni taka zupka sprawdzi się z powodzeniem.

SKŁADNIKI:



    • pęczek botwinki z buraczkami
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1/2 pęczka rzodkiewki
    • 2 małe ząbki czosnku
    • 300 ml kefiru
    • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • łyżka posiekanego szczypiorku
    • sól, pieprz
    • 4 jajka

WYKONANIE:

  1. Botwinkę umyć, osuszyć i pokroić. Buraczki obrać i pokroić w słupki. Włożyć do garnka.
  2. Zalać 300 ml wody, dodać sok z cytryny i gotować przez ok. 12 minut. Odstawić do wystudzenia.
  3. Rzodkiewkę umyć i pokroić w słupki. 
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Kefir i śmietanę wymieszać razem i wlać do botwinki. Dodać czosnek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Wstawić do lodówki na godzinę.
  7. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. Podawać ze schłodzonym chłodnikiem.

SMACZNEGO :)

zupa botwinka sok z cytryny rzodkiewka czosnek kefir śmietana koperek szczypiorek sól pieprz jajka
Nowalijkowe Kucharzenie

poniedziałek, 19 maja 2014

Surówka z Marchewki i Mango

A co powiecie na taką surówkę? Pyszne połączenie marchewki i mango, a do tego obficie posypane prażonym sezamem. Mi osobiście bardzo przypadła do gustu :). Przepis od Kuchnia na Obcasach.

SKŁADNIKI:



    • 6 średnich marchewek
    • mango
    • 2 łyżki sezamu
    • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    • łyżka majonezu
    • pieprz


WYKONANIE:

  1. Sezam uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzić.
  2. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Mango umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Uważać na pestkę.
  4. Dodać jogurt naturalny, majonez i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  5. Posypać z zewnątrz prażonym sezamem. Można wymieszać razem z surówką, ja jednak wolę w tej wersji. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

SMACZNEGO :)

surówka marchewka mango sezam jogurt naturalny typu greckiego majonez pieprz
Dania dla urody

czwartek, 15 maja 2014

Sałatka - Meksykański Król Imprezy

Taka sałatka na pewno będzie królem każdej imprezy.


SKŁADNIKI:



    • 500 g pieczarek
    • 500 g mięsa mielonego (karkówka lub łopatka)
    • 3 cebule
    • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
    • 3 pomidory
    • 200 g sera żółtego
    • puszka kukurydzy
    • puszka czerwonej fasoli
    • 1/2 kapusty pekińskiej
    • 300 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
    • 6 łyżek majonezu
    • paczka nachos solonych
    • 1/4 kostki masła
    • łyżeczka papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki papryczki chili w proszku
    • pieprz, sól

WYKONANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć na maśle z cebulą. Doprawić solą, pieprzem. Wystudzić.
  3. Mięso podsmażyć, doprawić papryką słodką i ostrą, pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy. Wystudzić.
  4. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy.
  6. Kapustę umyć, osuszyć i pokroić cienko.
  7. Pomidory pokroić w kostkę.
  8. Majonez i jogurt wymieszać.
  9. Sałatkę układać warstwowo: kapusta pekińska, pomidory, mięso mielone, pieczarki, kukurydza, fasola, sos jogurtowo-majonezowy, ser żółty i nachos (ułożyć koronę, a pozostałe pokruszyć).
  10. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

SMACZNEGO :)

sałatka pieczarki mięso mielone cebula koncentrat pomidorowy pomidory ser żółty kukurydza fasola czerwona kapusta pekińska jogurt naturalny typu greckiego majonez nachos masło papryka słodka chili sól pieprz

środa, 14 maja 2014

Adwokat

Adwokat domowej produkcji. Miło usiąść wieczorem w doborowym towarzystwie nad kieliszkiem pysznego i kremowego adwokata.


SKŁADNIKI:



    • 7 żółtek
    • cukier waniliowy
    • puszka mleka skondensowanego
    • 500 ml wódki
    • sok z połowy cytryny


WYKONANIE:

  1. Żółtka ucierać z cukrem waniliowym na puszystą masę przez 30 minut na najwyższych obrotach.
  2. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać.
  3. Mleko wlewać powoli, cały czas miksując. Masa powinna być gęsta i puszysta.
  4. Do gotowej masy dodawać bardzo powoli wódkę i wolno mieszać łyżką z góry na dół, uważając aby masa się nie zważyła.
  5. Wstawić do lodówki. Po 2 dniach adwokat zgęstnieje i będzie gotowy do spożycia.
  6. Przed podaniem wyciągnąć z lodówki. Adwokat musi się z powrotem zagrzać, aby łatwiej wylewał się z butelki. Alternatywnie, przelać butelkę ciepłą wodą.

NA ZDROWIE :)

alkohol jajka cukier waniliowy mleko zagęszczone slodzone wódka cytryny

wtorek, 13 maja 2014

Kruche Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami

Pyszne ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami, posypane kruszonką i gorzką czekoladą.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto Kruche:
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • łyżka śmietany
    • 150 g masła
    • jajko
  • Dodatkowo
    • 400 g rabarbaru
    • 200 g truskawek
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • 6 kostek czekolady gorzkiej
  • Kruszonka:
    • 100 g mąki pszennej
    • 100 g masła
    • 4 łyżki cukru kryształ
    • 4-6 łyżek płatków owsianych

WYKONANIE:

  1. Przygotować ciasto: wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Formę na tartę (30 cm średnicy) wysmarować margaryną i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na okrąg i wykleić nim formę. Następnie nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki.
  3. Truskawki umyć i przekroić na pół.
  4. Składniki na kruszonkę wymieszać i rozdrobnić w palcach.
  5. Ciasto kruche podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
  6. Wyciągnąć, ułożyć na nim rabarbar, truskawki, posypać 2 łyżkami cukru kryształ i kruszonką. Piec ponownie przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
  7. Czekoladę gorzką pokroić na drobne kawałki i posypać nią ciasto na 5 minut przed końcem pieczenia.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka cukier śmietana masło jajka rabarbar truskawki czekolada
Rabarbalove

sobota, 10 maja 2014

Murzynek z Pomarańczową Pianką

Delikatny murzynek o wilgotnym cieście, przełożony puszystą masą z pomarańczy. Przepis od Domowa Cukierenka Klementynki.


SKŁADNIKI (forma 24x24cm):



  • Ciasto:
    • 5 jajek
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kakao
    • 250 g masła
    • 1/2 szklanki wody
    • szklanka cukru kryształ
  •  Pomarańczowa pianka:
    • 330 ml śmietanki kremówki
    • galaretka pomarańczowa
    • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
    • 2-3 łyżki cukru pudru
  •  Dekoracja:
    • tabliczka mlecznej czekolady
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki płatków migdałów


WYKONANIE:

  1. Masło, wodę, kakao i cukier zagotować w garnku i wystudzić.
  2. Wystudzoną masę przelać do miski, dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko zmiksować.
  3. Z białek ubić pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Gotową masę wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 170°C.
  5. Wystudzić i przekroić na 2 lub 3 blaty ( mi ciasto wyrosło bardzo wysokie i przecięłam na 4).
  6. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia.
  7. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać dżem i tężejącą galaretkę.
  8. Ciasto przełożyć masą. Najlepiej nakładać w taki sposób: ciasto, masa, ciasto i włożyć na chwilę do lodówki. Wyjąć, nałożyć dwie kolejne warstwy: masa, ciasto, znów włożyć do lodówki, itd..
  9. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto i udekorować płatkami migdałów.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka mąka proszek do pieczenia kakao masło woda cukier śmietanka kremówka galaretka dżem cukier puder czekolada mleko płatki migdałowe

czwartek, 8 maja 2014

Gołąbki z Kaszą Jaglaną i Grzybami

Bardzo smaczna wersja gołąbków w wersji wegetariańskiej.


SKŁADNIKI:



    • główka średniej kapusty
    • 250 g kaszy jaglanej
    • 2 garście suszonych grzybów lub 400 g pieczarek
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki masła
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Grzyby namoczyć, najlepiej na całą noc. Obgotować przez godzinę w wodzie z łyżeczką soli. Odcedzić i pokroić na desce na mniejsze kawałki.
  2. Liście kapusty krótko obgotować w gorącej wodzie.
  3. Kaszę jaglaną gotować przez 10 minut w wodzie z 1/2 łyżeczki soli. Odcedzić.
  4. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
  5. Grzyby poddusić na maśle (jeśli korzystamy z  pieczarek wystarczy je dokładnie umyć, pokroić w plasterki i poddusić na maśle). Dodać cebulę, czosnek i smażyć dalej razem, aż do miękkości.
  6. W dużej misce wymieszać razem kaszę jaglaną i duszone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem (ja doprawiam bardziej pikantnie, bo kapusta wyciąga przyprawy).
  7. Gotowy farsz zawijać w liście kapusty.
  8. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Układać na nich gołąbki i ponownie przykryć całość liśćmi.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i dusić pod przykryciem przez około godzinę.
  10. Podawać z ketchupem lub czerwoną cebulą (cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju i pod koniec smażenia dodać łyżkę koncentratu pomidorowego; doprawić do smaku solą i pieprzem).

SMACZNEGO :)

obiad kapusta kasza jaglana pieczarki cebula czosnek masło sól pieprz

środa, 7 maja 2014

Żeberka Słodko-Pikantne

Oto żeberka dla prawdziwego mężczyzny. Podane w aromatycznym i pikantnym sosie.


SKŁADNIKI:



    • 1 kg mięsnych żeberek
    • 2 duże cebule
    • 5 łyżek oleju
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 4 łyżki ketchupu
    • łyżka musztardy
    • łyżeczka octu winnego
    • 2-3 łyżki miodu płynnego
    • 4 goździki
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić z każdej strony solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200°C. Podczas pieczenia obracać.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na dwóch łyżkach oleju.
  3. W miseczce połączyć składniki na marynatę: 3 łyżki oleju, sos sojowy, ketchup, musztardę, ocet winny, miód, goździki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Dodać cebulę i ponownie wymieszać.
  4. Zalać mięso marynatą i piec ponownie przez ok. 30-50 minut, aż sos zgęstnieje, co chwilę obracając i polewając sosem mięso. Żeberka w smaku powinny wyjść miękkie i aromatyczne.

SMACZNEGO :)

obiad żeberka cebula olej czosnek sos sojowy ketchup musztarda ocet winny miód goździki sól pieprz
Grillowanie 2014

wtorek, 6 maja 2014

Lemoniada Rabarbarowa

Smaczna i orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Nacieszmy się rabarbarem, ponieważ świeży dostępny jest na rynku dosłownie przez chwilę. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Ja najczęściej wykorzystuję go do kompotów i ciast. Dobrze schłodzona lemoniada będzie zaś idealnym napojem na ciepłe dni.

kompot z rabarbarem

SKŁADNIKI:



    • 6 cytryn + 1 w plasterkach
    • 500 g rabarbaru
    • 2 szklanki cukru kryształ
    • 1.5 l zimnej wody gazowanej


WYKONANIE:

  1. Cytryny dokładanie umyć szczotką. Obrać ze skórki obieraczką do warzyw i wycisnąć sok.
  2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kawałki.
  3. Sok i skórki z cytryn, pokrojony rabarbar, cukier i szklankę wody umieścić w garnku.
  4. Gotować na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a rabarbar zmięknie. Przecedzić i schłodzić w lodówce.
  5. Przed podaniem połączyć z wodą gazowaną. Udekorować plasterkami cytryny, listkami mięty lub kostkami lodu. 

SMACZNEGO :)

napoje cytryna rabarbar cukeir woda gazowana
Na majówkęPiknik majowy

poniedziałek, 5 maja 2014

SYS - DANIA BABCI ZOSI

W ciągu ostatnich dni ja i moja rodzinka mieliśmy przyjemność testować produkty firmy SYS o nazwie Dania Babci Zosi. Pod lupę wzięliśmy: barszcz ukraiński, zupę z soczewicy oraz placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami. Przyznacie sami, że zapowiada sie bardzo smakowicie :).


BARSZCZ UKRAIŃSKI

 


Gdy rodzinka usłyszała, że na obiad będzie barszcz ukraiński, bardzo się ucieszyła. Wszyscy uwielbiamy tę zupę. Gotowanie zaczynam od uważnego przeczytania etykiety na opakowaniu. I tu wielka niespodzianka - same naturalne składniki! Żadnych chemikaliów, konserwantów czy sztucznych barwników. Same suszone warzywa, elegancko zapakowane w foliowe opakowanie i ekologiczną, kartonową torebkę. Przez dziurkę w kartonie widać wszystkie składniki - żadnych tajemnic! W drugim opakowaniu mieszanka przypraw. A oto skład opakowania: warzywa suszone 58% (burak, ziemniak, pomidor, kapusta, marchew, seler koperek), soczewica zielona (min.25%), sól, cukier oraz pieprz czarny. Wszystko pięknie, ale skąd ta soczewica??? Nigdy nie słyszałam, aby do barszczu dodawać ten składnik :). Ledwo się obejrzałam, a zupka już gotowa. Za radą na opakowaniu dodałam na wierzchu kleks ze śmietany. PYCHA! Powstało bardzo smaczne danie. A soczewica jednak idealnie komponowała się z pozostałymi składnikami. Jedyną wadę jaką znalazłam jest przewidziana na opakowaniu ilość porcji. Na opakowaniu 4, a mi wyszły tylko 3 :).

ZUPA Z SOCZEWICY

 


Drugą zupką, którą wypróbowaliśmy była zupa z soczewicy. Po tym jak próba z barszczem ukraińskim wypadła pozytywnie, wiedziałam, że na tej również się nie zawiodę. Skład zupy bardzo przypadł mi do gustu: soczewica czerwona (min. 35%), warzywa suszone 15% (marchew, pomidor, cebula, czosnek, natka pietruszki), zacierka makaronowa (mąka pszenna, jaja), kasza manna, mleko w proszku odtłuszczone, sól i mieszanka przypraw typu curry. Znów same naturalne składniki! Bardzo prosta w przygotowaniu. Dodaje się tylko 1 litr wody, łyżkę masła lub oleju i gotuje przez 20 minut. Powstaje gęsta, sycąca i aromatyczna zupa, której Babcia Zosia z pewnością by się nie powstydziła! Jak dla mnie bomba. Idealna na obiad w chłodny, wiosenny dzień. Jedyna wada to znowu niewspółmierność ilości porcji podanych przez producenta na opakowaniu w stosunku do ich rzeczywistej ilości. Jak dla mnie taka pyszna i pożywna zupa to danie dla dwóch, a nie czterech osób :).

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

 

SYS


W plackach ziemniaczanych znajdują się dwa opakowania - ot tak na mały głodek :). Mojej rodzince głodek jednak doskwierał, więc w ruch od razu poszły obie torebki. Każda z nich zawiera: suszone ziemniaki (min. 56%), skrobię ziemniaczaną, pomidory suszony (min. 8%), cebulę suszona, czosnek suszony, sól, paprykę ostrą, oregano oraz bazylię. Placuszki robi się błyskawicznie. Wystarczy zalać wodą zawartość zaszetki, dodać jajko, wymieszać, ostawić na 10 minut i gotowe. Z jednej porcji powstaje ok. 12 placuszków. Duże wrażenie zrobiły na mnie niecodzienne dodatki takie jak suszone pomidory oraz bogata różnorodność przypraw. Dzięki nim w smaku placuszki wyszły lekko pikantne, a ich aromat przyjemnie wypełnił całe mieszkanie. Choć mi osobiście placuszki smakowały, rodzinka jednogłośnie stwierdziła jednak, że woli tradycyjne, domowe placki, w których czuć świeżo starte ziemniaki. Mogę je jednak z pełną odpowiedzialnością polecić osobom zabieganym, a pragnącym zjeść placki ziemniaczane prosto z patelni. Na pewno będą lepsze od wszelkiego rodzaju "gotowców", których pełno jest w naszych supermarketach.

Dania Babci Zosi

 

Podsumowując, jestem bardzo wdzięczna firmie SYS za możliwość wypróbowania i zrecenzowania jej produktów. Dania Babci Zosi są godne polecenia nie tylko ze względu na naturalne składniki i szybkość ich przyrządzania, ale są  przede wszystkim bardzo smaczne. Polecam szczególnie osobom zapracowanym i studentom, dla których stanowić mogą pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych dań typu instant. Poszczególne dania starałam się opisać obiektywnie, aby nie tylko przybliżyć Wam markę Sys, ale również podzielić się swoimi wrażeniami. Ja w przyszłości na pewno skuszę się ponownie na Zupę z Soczewicy. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę :) ! 

 

Pozdrawiam :)

Mizeria

Na targu można już kupić świeże ogórki gruntowe. Najlepiej smakują jako dodatek do drugiego dania w postaci mizerii. Ja najczęściej podaję ją jako dodatek do młodych ziemniaczków i schabu - PYCHA :). Istnieje wiele wariacji na temat tradycyjnej mizerii. Można przyrządzić ją z dodatkiem śmietany, soli, pieprzu, koperku, szczypiorku, cebuli, cukru i octu winnego. Ja jednak lubię ją w najprostszej postaci.


SKŁADNIKI:



    • 500 g ogórków
    • 3-4 łyżki śmietany
    • koperek (szczypiorek lub drobno pokrojona cebulka)
    • sól

WYKONANIE:

  1. Ogórki obrać ze skórki, umyć i pokroić w cienkie plasterki. 
  2. Dodać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na 30 minut. Odcedzić z nadmiaru wody.
  3. Dodać śmietanę oraz koperek i wymieszać wszystko razem. Wstawić do lodówki na 20 minut i podawać do obiadu.

SMACZNEGO :)

dodatki ogórki śmietana koperek sól

sobota, 3 maja 2014

Lody Chałwowe

Kolejne lody, które możemy przyrządzić bez maszynki do lodów - chałwowe. W smaku delikatne, kremowe i niezwykle słodkie. Jeżeli preferujemy lody o mniejszej zawartości cukru, możemy zamiast chałwy wykorzystać sezamową pastę tahini, która nie jest słodka.


SKŁADNIKI:

 


    • 100 ml mleka zagęszczonego słodzonego o smaku waniliowym
    • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
    • 2 x 100 g batony chałwa waniliowa
    • 2 łyżki rumu

 

WYKONANIE:

  1. Mleko zagęszczone słodzone zmiksować razem ze schłodzoną śmietanką na lekko puszystą masę przez ok. 3 minuty.
  2. Do masy dodać pokruszone batony chałwowe. Ubijać do uzyskania jednolitej masy
  3. Na koniec dodać rum i wymieszać.
  4. Lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalki na 10 godzin.

SMACZNEGO :)

lody mleko zagęszczone słodzone śmietanka słodka chałwa waniliowa rum
Chałwa w roli głównej

Sharing Buttons