czwartek, 22 maja 2014

Klopsiki w Sosie Chrzanowym

Klopsiki w Sosie Chrzanowym

Klopsiki w Sosie Chrzanowym
Zawsze miałam problem co zrobić z chrzanem (w słoiczku), który mi co roku zostaje ze świąt Wielkanocnych i oto znalazłam taki pyszny przepis na jego wykorzystanie. Może Wam też przypadnie do gustu.


SKŁADNIKI:



    • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    • jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • mąka do panierowania klopsików
    • sól, pieprz
    • olej do smażenia
    • kostka rosołowa
    • 2 łyżki chrzanu (w zależności od gustu)
    • szklanka śmietany kwaśnej 18%
    • 1-2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki pokrojonego koperku

WYKONANIE:

  1. Mięso doprawić solą oraz pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki, obtaczać w mące i smażyć na oleju z każdej strony.
  2. Do garnka o grubym dnie wlać szklankę wrzątku, dodać kostkę rosołową i rozpuścić. Następnie dodać chrzan ze słoiczka, wymieszać i zagotować na małym ogniu.
  3. Śmietanę wymieszać z 1/2 szklanki wody oraz mąką. Wlać przez sitko do bulionu i szybko wymieszać.
  4. Przełożyć do garnka mięsne pulpeciki i gotować razem przez ok. 5 minut.
  5. Nakładać na talerze z posiekanym koperkiem i dowolnym dodatkiem ( na obrazku kasza pęczak).

SMACZNEGO :)

obiad mięso mielone jajka mąka sól pieprz olej kostka rosołowa chrzan śmietana koperek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons