poniedziałek, 17 marca 2014

Burritos

Burritos

Burritos
Burritos to danie kuchni meksykańskiej. Można je przyrządzać na różne sposoby, a i tak w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Dodatkowo, jest łatwe w wykonaniu. W rodzimej kuchni przekąska ta zawiera tylko mięso lub fasolę. Ja moje Burritos przyrządziłam w wersji Tex-Mex, czyli po amerykańsku - wersji "bogatej" w składniki. Gama produktów jakie można użyć jest dowolna i jedynie od naszej inwencji zależy, które z nich wykorzystamy.


SKŁADNIKI (4 porcje):



    • 4 duże tortille
    • 8 łyżek ugotowanego ryżu
    • 300 g mięsa mielonego
    • 1/2 puszki krojonych pomidorów
    • 4-5 czubatych łyżek czerwonej fasoli
    • 2 łyżki kukurydzy z puszki
    • 1/4 papryki czerwonej
    • średnia cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 100 g startego sera żółtego (u mnie edamski)
    • 1/2 opakowania przyprawy do burritos (lub zrobić samemu 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki chili w proszku, łyżeczka łagodnej papryki w proszku, sól, pieprz)
    • sól, pieprz
    • olej
    • kilka liści sałaty lodowej
    • guacamole
    • opakowanie nachos z solą


  

WYKONANIE:

  1. Cebulę, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Paprykę wydrążyć, umyć i pokroić w drobną kostkę.
  4. Przygotować guacamole.
  5. Liście sałaty umyć i pozostawić do osuszenia.
  6. Na rozgrzaną patelnię wlać 3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę. Dodać czosnek i paprykę. Smażyć razem przez ok. 2 minut, a następnie wrzucić mięso. Smażyć, aż mięso uzyska kolor jasno brązowy. 
  7. Przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do burittos.
  8. Dodać pomidory z puszki i smażyć cały czas mieszając, aż powstanie sos.
  9. Pod koniec smażenia dodać odsączoną z puszki kukurydzę i czerwoną fasolę. Dokładnie wymieszać. Jeśli potrawa nie będzie pikantna, można dodać odrobinę chili.
  10. Na osobnej, suchej patelni podgrzać z obu stron tortille (ok. 10-15 s z każdej strony)
  11. Na tortillę nakładać: liść sałaty, 2 łyżki ryżu, łyżkę sera żółtego i farsz mięsny. Zwinąć w rożek lub szczelnie zagiąć boki do środka (sposób zawijania dowolny).
  12. Można serwować jako danie obiadowe podane na talerzu z guacamole i nachos lub jako szybką przekąskę "do ręki".

SMACZNEGO :)


obiad tortilla ryż mięso mielone pomidory krojone w puszcze fasola czerwona kukurydza papryka cebula czosnek ser źółty przyprawa do buritos sól pieprz olej sałata lodowa guacamole nachos
Red Hot Chilli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons