poniedziałek, 30 września 2013

Deser Truskawkowo-Waniliowy

Dzisiaj zamarzyło mi się zjeść truskawki :). Wyciągnęłam zatem zamrożony latem woreczek i do dzieła! Latem polecam zrobić ze świeżych owoców.


SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 300 g truskawek
    • 4 łyżki cukru kryształ
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 4 serki homogenizowane waniliowe
    • 100 ml śmietanki kremówki (26%)
    • łyżka startej czekolady



WYKONANIE:

  1. Truskawki rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody i zmiksować w blenderze z dodatkiem cukru kryształu.
  2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  3. W 4 osobnych szklankach nakładać warstwami na przemian serek homogenizowany i mus truskawkowy.
  4. Całość polać z wierzchu bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.

  SMACZNEGO :)

deser truskawki cukier kryształ cukier puder serek homogenizowany waniliowy śmietanka kremówka (36%) czekolada

sobota, 28 września 2013

Drożdżowe Ciasto z Masą Orzechową

Ciasto drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze je przyrządzała w jesienne, chłodne dni. Cieplutkie, świeże bułeczki i szklanka gorącego kakao rozgrzewały bardziej niż najgrubsza kołdra. Dziś, po latach, postanowiłam przyrządzić coś podobnego dla mojej własnej pociechy. Chcecie wiedzieć jaki był rezultat? Zobaczcie sami!

orzechowe bułeczki

SKŁADNIKI:

 


    • 500 g mąki pszennej
    • 50 g drożdży kucharskich
    • 1 + 1/3 szklanki mleka
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • 80 g masła
    • 120 g orzechów laskowych mielonych


bułeczki drożdżowe

 

WYKONANIE:

  1. Do garnka wlać szklankę letniego mleka, dodać łyżkę cukru kryształ, łyżkę mąki i drożdże. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 50°C, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Do rozczynu dodać pozostałą część mąki i 2 łyżki cukru kryształ. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło i zagnieść dokładnie ciasto. Odstawić na kolejne 30 minut do piekarnika do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. W garnuszku zagotować 1/3 szklanki mleka, cukier puder i zmielone orzechy laskowe. Gotować przez 15 minut, aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia.
  4. Ciasto zagnieść ponownie na stolnicy z odrobiną mąki. Podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować na placki o grubości około 1 cm. Rozsmarować gotową masę orzechową i każdy z placków zwinąć w roladę.
  5. Zwinięte ciasto pokroić w trapezy i układać w tortownicy o średnicy około 20 cm. Po zewnętrznej stronie tortownicy kawałki ciasta ustawić w sposób naturalny. W środku natomiast należy je poukładać prostopadle tak, aby po upieczeniu powstał z nich kwiat.
  6. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Gotowe ciasto można posmarować pomadą, którą przyrządza się z następujących składników: 3 łyżki cukru kryształ, 3 łyżki mleka, mała kostka 1x1 cm masła. Całość wystarczy zagotować.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka przenna drożdże mleko cukier masło orzechy laskowe cukier puder

Sałatka Makaronowa z Szynką Prosciutto

Oryginalna sałatka z makaronem i szynką Prosciutto. Jest bardzo smaczna i pożywana. Mam nadzieję, że zachwyci Was swoim smakiem.

sałatka makaronowa

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

 


    • 4 liście z sałaty lodowej
    • 250 g makaronu kokardki
    • 8 plasterków szynki prosciutto
    • 4 plasterki chili
    • 1/4 papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
    • 1/2 szklanki zielonych oliwek
    • kiełki z brokuł do dekoracji
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz

 

WYKONANIE:

  1. Makron ugotować na al dente z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli.
  2. Liście sałaty umyć i osuszyć.
  3. Szynkę prosciutto pokroić wzdłuż na długie, cienkie plasterki.
  4. Chili pokroić na drobną kosteczkę.
  5. Miseczki z sałaty napełniać ugotowanym makaronem, szynką chili, papryką i zielonymi oliwkami.
  6. Udekorować kiełkami brokuł, doprawić pieprzem i solą.
  7. Podawać z oliwą z oliwek w osobnym naczyniu, aby każdy mógł doprawić według uznania.

SMACZNEGO :)

sałatka sałata lodowa makaron kokardki szynka prosciutto chili papryka czerwona oliwki zielone sól pieprz

piątek, 27 września 2013

Ciastka na Piwie z Marmoladą

Co powiecie na łakocie z dodatkiem piwa? Jeśli już czujecie się zachęceni, polecam Wam bardzo łatwe i szybkie ciasteczka. Należy jednak ostrzec, iż są one bardzo wciągające, a to ze względu na delikatne, kruche ciasto oraz przepyszną marmoladę z dodatkiem róży :).

ciasteczka piwne

SKŁADNIKI:



    • 4 szklanki mąki
    • 1 szklanka piwa
    • 500 g margaryny
    • marmolada różana
    • cukier puder


ciasteczka piwne


WYKONANIE:

  1. Do miski włożyć przesianą mąkę, 2 łyżki  cukru pudru i pociętą w kostkę margarynę. Całość zalać szklanką piwa i od razu szybko zagnieść.
  2. Ciasto wyłożyć na stolnicę, pociąć na 4 kawałki i każdy z osobna cienko rozwałkować. Podczas wałkowania podsypać intensywnie mąką.
  3. Plastry ciasta kroić na kwadraty o wymiarach 5x5 cm. Na środek nałożyć marmoladę i dwa przeciwległe boki zagiąć do środka.
  4. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 20 minut w temperaturze 170°C.
  5. Gotowe ciasteczka wystudzić i posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :) 

 

ciasteczka mąka piwo margaryna marmolada cukier puder

czwartek, 26 września 2013

Sajgonki z Mięsem

Na zrobienie domowych sajgonek od dawna miałam ochotę, lecz zawsze odkładałam je na później sądząc, że są zbyt skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Okazało się, że sajgonki w przygotowaniu są bardzo proste. Jedynym problemem jest właściwie różnorodność produktów, spośród których musimy wybrać te, dzięki którym nasze sajgonki będą takie, jakie lubimy najbardziej. Wychodząc naprzeciw powyższym problemom polecam więc przepis sprawdzony własnoręcznie. Koniecznie zróbcie sobie domowe sajgonki choć ten jeden raz w życiu. Ich smak jest po prostu genialny!

sajgonki

SKŁADNIKI:



    • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
    • marchewka duża
    • cebula duża
    • 15 grzybków Mun
    • 3 ząbki czosnku
    • 100 g makaronu ryżowego chińskiego
    • 2 opakowania papieru ryżowego
    • 50 ml sosu sojowego
    • sos do sajgonek TaoTao
    • 2 łyżki oleju

WYKONANIE:

  1. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno i podsmażyć.
  3. Dodać marchewkę i smażyć ponownie razem przez kilka minut. Następnie dodać mięso i jeszcze przez chwilę smażyć wszystko razem.
  4. Grzybki Mun zalać wrzątkiem i odczekać 6 minut. Odcedzić i odciąć twarde końcówki. Pokroić w cienkie plasterki.
  5. Makaron ryżowy namoczyć na 10 minut we wrzątku i odcedzić. Nitki pokroić na packi o długości około 2 cm.
  6. Makaron i grzybki dodać do mięsa i ponownie podsmażyć wszystko razem. Doprawić sosem sojowym.
  7. Plastry papieru ryżowego przekładać wilgotnymi listkami ręcznika kuchennego. Poukładać wszystkie jeden na drugim. Odstawić na 10 minut.
  8. Na wilgotnym papierze ryżowym układać farsz i zwijać jak krokiety. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
  9. Gotowe sajgonki podawać z sosem TaoTao.  

SMACZNEGO :)

obiad marchewka cebula czosnek mięso mielone olej makaron ryżowy grzybki mun sos sojowy papier ryżowy sos do sajgonek

środa, 25 września 2013

Eton Mess

Tradycyjny deser podawany w brytyjskiej szkole Eton. Składając się z bitej śmietany, bezy oraz sezonowych owoców (maliny, jeżyny, jagody, truskawki) tworzy pyszną i orzeźwiającą kompozycję. Jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu.

deser owocowy

SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 200 g malin
    • 200 g jeżyn
    • 4 kawałki bezy
    • 300 ml śmietanki kremówki (30%)
    • 4 łyżki cukru kryształ


WYKONANIE:

  1. Maliny oraz jeżyny umyć i osuszyć. Kilka owoców odłożyć do dekoracji. Pozostałość rozłożyć osobno w dwóch miseczkach i każdą z nich zasypać dwiema łyżeczkami cukru. Odstawić do momentu, aż owoce puszczą soki.
  2. Bezy pokruszyć. Śmietankę kremówkę ubić, dodać pokruszone bezy i delikatnie wymieszać.
  3. W pucharku układać warstwami: jeżyny, bita śmietana, maliny, bita śmietana. Udekorować odłożonymi uprzednio owocami.

SMACZNEGO :)

deser maliny jeżyny beza bita śmietana cukier kryształ

wtorek, 24 września 2013

Placki z Kalafiora z Ziołami i Sosem Czosnkowym

Nowa odsłona kalafiora: smażone placki z dodatkiem aromatycznego sosu jogurtowo-czosnkowego. Taka propozycja na pewno posmakuje jaroszom, ale polecam ją wypróbować wszystkim, ponieważ są na prawdę przepyszne :).

placki z kalafiora

SKŁADNIKI:



  • Placki:
    • kalafior mały
    • 4 łyżki mleka
    • 2 jajka
    • 4 czubate łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • łyżka posiekanej kolendry
    • łyżeczka curry
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • szczypta chili
    • sól
    • olej
  • Sos czosnkowy:
    • 130 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
    • duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    • łyżka soku z cytryny
    • łyżka oliwy z oliwek
    • bazylia
    • sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Składniki na sos czosnkowy dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
  2. Kalafior pokroić na kawałki, obgotować w wodzie z dodatkiem 1/3 łyżeczki soli (uważać, aby nie rozgotować!). Odcedzić i wystudzić
  3. W misce roztrzepać jajka, dodać mąkę, mleko, curry, kurkumę, chili i sól.
  4. Kalafior pokroić w małą kostkę, zalać masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, koper, kolendrę i ponownie wymieszać.
  5. Na patelni z olejem smażyć z obu stron małe placuszki. Odsączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
  6. Podawać z przygotowanym uprzednio sosem czosnkowym.  

SMACZNEGO :)

obiad kalafior jajka mąka przenna natka pietruszki koperek kolendra curry kurkuma chili mleko sól olej jogurt naturalny czosnek sok z cytryny oliwa z oliwek bazylia sól pieprz

poniedziałek, 23 września 2013

Zupa Pomidorowa z Szaszłykami z Naleśników

Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła zupa pomidorowa. Dopiero gdy jej spróbujesz, okazuje się, że to nie pomidory, a czosnek gra w tej zupie pierwsze skrzypce. Rewelacyjnie komponuje się z dodatkiem szaszłyków z naleśników z delikatnym serkiem śmietankowym.

pomidorowa

  SKŁADNIKI:

 


    • 10 pomidorów
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 ziemniaki
    • 2 marchewki
    • cebula duża
    • pietruszka
    • litr bulionu
    • 4 łyżki śmietany
    • łyżka oliwy z oliwek
    • łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    • szczypta chili
    • sól, pieprz
    • 4 naleśniki
    • serek śmietankowy typu Almette
    • szczypiorek
    • 4 patyczki do szaszłyków
    • koperek lub natka pietruszki

 

WYKONANIE:

  1. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Gotować przez 30 minut, a następnie przetrzeć przez sitko.
  2. Ziemniaki, cebulę, marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Cebulę i czosnek usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  5. Do dużego garnka wlać przetarte pomidory oraz bulion. Dodać posiekane w kostkę warzywa i usmażoną cebulę z czosnkiem. Gotować razem przez 25 minut.
  6. Doprawić solą, pieprzem, chili, papryką słodką i cukrem. Gotować przez kolejne 5 minut, a następnie całą zupę zmiksować blenderem.
  7. W szklance wypełnionej do połowy wodą rozmieszać 2 łyżki śmietany i mąkę. Wlać do zupy, zamieszać i zagotować.
  8. Naleśniki posmarować serkiem, posypać szczypiorkiem, zwinąć w rulon i pokroić w plastry o szerokości ok. 1 cm. Z naleśników i patyczków formować szaszłyki.
  9. Gotową zupę podawać z przyrządzonymi szaszłykami. Polać resztką śmietany i posypać koperkiem lub natką pietruszki.

SMACZNEGO :) 

zupa pomidory czosnek ziemniaki marchewka cebula pietruszka bulion śmietana oliwa z oliwek cukier kryształ papryka słodka chili sól pieprz naleśniki serek śmietanowy szczypiorek patyczki do szaszłyków koperek

sobota, 21 września 2013

Torcik Shrek

Zielony torcik ... Ciasto, które wygląda niezwykle apetycznie i tak samo smakuje. Swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu kolorowi oraz warstwom, które jak dobrze wiemy, mają właśnie ogry :). Cytując pamiętną scenę z tego kinowego klasyka: "A więc ogry mają warstwy ... Wiesz nie wszyscy lubią cebulę. Tort! Wszyscy lubią tort! Tort ma warstwy." Z tym właśnie kojarzy mi się nazwa tego ciasta!

 

SKŁADNIKI:

 


  • Biszkopt:
    • 4 jajka
    • 3 łyżki mąki tortowej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 4 łyżki cukru kryształ
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
    • 400 ml soku Pysio/Kubuś zielony
    • budyń śmietankowy
    • 1 i 1/2 galaretka zielona
    • 400 ml wody
    • 200 ml śmietany 36%
    • opakowanie Delicji 
  • Dekoracja:
    • bita śmietana
    • lukier plastyczny biały i zielony 



 

WYKONANIE:

  • Biszkopt:
    1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
    2. Dodać żółtka i dalej ubijać.
    3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    4. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać mąkę po jednej łyżce.
    5. Ciasto wlać na brytfankę w kształcie koła o średnicy około 20 cm. Piec przez około 30 minut w temperaturze 160°C. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
  • Masa:
    1. Ugotować budyń według według na opakowaniu, tylko zamiast mleka użyć zielonego soku.
    2. Gotowy budyń wlać na biszkopt i zaczekać aż wystygnie.
    3. W 200 ml wody rozpuścić saszetkę galaretki i odstawić do wystygnięcia.
    4. Ubić śmietankę i dodać nie stężałą jeszcze galaretkę. Połowę masy wylać na ciasto, ułożyć delicje i wylać na nie drugą połowę.
    5. W 200 ml wody rozpuścić 1/2 saszetki galaretki i wystudzić. Tężejącą polać ciasto. Wstawić torcik na 2 godziny do lodówki.
    6. Wykonać dowolną dekorację z lukru plastycznego i bitej śmietany.

SMACZNEGO :)

 

tort jajka mąka tortowa mąka ziemniaczana cukier kryształ proszek do pieczenia sok Pysio zielony budyń śmietankowy galaretka zielona woda śmietanka kremówka (36%) Delicje bita śmietana lukier plastyczny

Kiełbasa z Cebulką i Ziemniaczkami Farmerskimi

Dzisiaj bardzo proste i szybkie danie: kiełbasa z patelni z cebulką i ziemniaczkami farmerskimi. Choć nie wymaga dużo pracy, smakuje wyśmienicie i z powodzeniem nasyci nas w porze obiadowej.


SKŁADNIKI (dla 2 osób):


    • laska kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej
    • 10 małych ziemniaków
    • 3 cebule
    • pomidor
    • 1/2 papryki czerwonej
    • ketchup
    • musztarda
    • łyżka oleju
    • łyżka masła
    • przyprawa do ziemniaków
    • vegeta
    • sól, pieprz

 

WYKONANIE:

  1. Kiełbasę przekroić na pół i naciąć skórkę z obu stron.
  2. Cebulę obrać i posiekać w piórka.
  3. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.
  4. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z 1/3 łyżeczki soli.
  5. Kiełbaskę usmażyć na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Wyłożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć cebulkę i paprykę. Przyprawić delikatnie vegetą. Do usmażonej cebulki włożyć z powrotem kiełbasę w celu podgrzania.
  6. Ugotowane ziemniaki odcedzić i włożyć na osobną patelnię z dodatkiem masła. Oprószyć przyprawą do ziemniaków i obsmażyć z każdej strony.
  7. Ziemniaki, kiełbasę i cebulkę wyłożyć na talerz. Podawać z ketchupem, musztardą i pomidorkiem pokrojonym w plasterki.  

SMACZNEGO :)

obiad kiełbasa cebula papryka czerwona ziemniaki przyprawa do ziemniaków sól pieprz vegeta ketchup musztarda olej masł

piątek, 20 września 2013

Pasta z Tuńczyka

Pyszna pasta z tuńczyka, która odmieni nieco Wasze rutynowe kanapeczki na śniadanie, bądź kolację :).


SKŁADNIKI:

 


    • puszka tuńczyka w kawałkach
    • 2 łyżki startego żółtego sera
    • 2 jajka
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    • łyżka majonezu
    • pieprz
    • kiełki brokuł

 

WYKONANIE:

  1. Tuńczyka odcedzić dokładnie zalewy.
  2. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Do miski włożyć: rybę, ser żółty i jajka.
  4. Dodać majonez zmieszany z jogurtem naturalnym.
  5. Przyprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać.
  6. Pastę nakładać na mini kanapeczki. Posypać kiełkami brokuł.

SMACZNEGO :)

śniadanie tuńczyk ser żółty jajka jogurt naturalny majonez pieprz kiełki brokuł

czwartek, 19 września 2013

Fasolka po Bretońsku

Fasolka po bretońsku to idealna potrawa na chłodne, jesienne dni. Danie pożywne i sycące, które doskonale nadaje się na obiad. Ciężko przy niej improwizować, gdyż posiada swoją tradycyjną recepturę. Jednak pamiętajmy, że my Polacy jesteśmy specjalistami od wszystkiego i stąd przepisów na fasolkę tyle, ilu kucharzy :).


SKŁADNIKI:


    • 300 g fasoli jaś
    • 200 g boczku
    • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
    • 3 skrzydełka z kurczaka
    • 3 cebule
    • 3 marchewki
    • pietruszka
    • natka pietruszki
    • 1/4 papryki czerwonej
    • 150 ml śmietany kwaśnej 18%
    • łyżka mąki
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 3 liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • vegeta, sól, pieprz, słodka papryka, maggi, majeranek


WYKONANIE:

  1. Fasolę wypłukać i namoczyć na kilka godzin w dużej ilości wody (ja namaczam dzień wcześniej). Te ziarna, które wypłyną na powierzchnię wyrzucić. Ponownie dokładnie wypłukać.
  2. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
  3. Marchewkę, pietruszkę, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  4. Paprykę umyć i pokroić w małe paseczki.
  5. Do dużego garnka włożyć fasolę, skrzydełka, liście laurowe, ziele angielskie i 1/2 łyżeczki soli. Zalać wodą ponad powierzchnię ziaren (w zależności kto jaką lubi fasolkę w konsystencji sosu czy zupy) i gotować przez 30 minut.
  6. Cebulę i boczek podsmażyć na patelni.
  7. Wyciągnąć skrzydełka i dodać cebulę z boczkiem, marchewkę i pietruszkę. Gotować razem przez 15 minut.
  8. Następnie dodać paprykę i delikatnie podsmażoną na patelni kiełbasę. Gotować  razem przez kolejne 15 minut.
  9. Do miski wlać szklankę wody, mąkę, śmietanę, przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać razem trzepaczką. Połączyć z gotującą się w garnku potrawą.
  10. Fasolkę doprawić maggi, pierzem, papryką słodką, vegetą i dużą ilością majeranku. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Podawać posypaną natką pietruszki z kromką ulubionego pieczywa.

SMACZNEGO :) 

obiad fasola jaś boczek kiełbasa podwawelska skrzydełka z kurczaka cebula marchewka pietruszka papryka czerwona śmiatana kwaśna 18% mąka przecier pomidorowy liść laurowy ziele angielskie vegeta sól pieprz papryka słodka maggi majeranek natka pietruszki

środa, 18 września 2013

Gołąbki Bez Zawijania z Kapusty Pekińskiej

Jak dla mnie nie są takie same jak klasyczne gołąbki, ale potrawa sama w sobie jest bardzo smaczna i warta spróbowania. Gołąbki bez zawijania mają jedną wielką zaletę: robi się je o wiele szybciej niż tradycyjne :).


SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 200 g ryżu
    • 5 liści kapusty pekińskiej
    • cebula mała
    • ząbek czosnku
    • jajko
    • ketchup
    • olej
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić.
  2. Cebulę, czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju.
  3. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
  4. Do miski włożyć: ryż, cebulę z czosnkiem, kapustę pekińską, mięso mielone i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Z masy formować walce o długości 7 cm. Obsmażyć dokładnie na oleju z każdej strony.
  6. Podawać z ketchupem i dowolną surówką (na zdjęciu surówka z marchwi).

SMACZNEGO :) 

obiad ryż cebula czosnek kapusta pekińska mięso mielone wieprzowe jajka ketchup olej sól pieprz

Powidło Śliwkowe

Kiedy lato powoli się kończy, przychodzi czas na przygotowanie powideł. Najlepiej wykorzystać w tym celu dojrzałe, słodkie śliwki. Można do niego dodać cynamon, goździki, a nawet czekoladę, dzięki którym nasze powidło zyska niepowtarzalny smak i aromat. Poniżej przepis podstawowy, ale zachęcam do eksperymentowania.


SKŁADNIKI:



    • 2 kg śliwek węgierek
    • 350 g cukru


WYKONANIE:

  1. Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Delikatnie zmiksować blenderem.
  2. Przełożyć  do rondla z grubym dnem i zagotować co chwilę mieszając.
  3. Gotować powidło przez 2 godziny. Następnie odstawić do wystudzenia do następnego dnia.
  4. Nazajutrz gotować powidło przez kolejne 2 godziny. Na kwadrans przed końcem dodać cukier i wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Gotowe powidło przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie je pozakręcać.
  6. Pasteryzować przez 15 minut w gorącej wodzie.

SMACZNEGO :)

przetwory śliwki węgierki cukier

wtorek, 17 września 2013

American Cookies z M&M

Ciasteczka te spróbowałam wiele lat temu u koleżanki w New Yorku - przepis by Kimberly. Intensywnie czekoladowe, chrupiące, a dodatkowo dzięki cukierkom M&M kolorowe. Takimi ciasteczkami podbijecie serca wszystkich maluchów, które najchętniej najpierw wydłubią paluszkami cukierki M&M, a następnie zjedzą czekoladowe ciasteczko :). American cookies są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Innymi słowy: powodzenie gwarantowane!


SKŁADNIKI:



    • cukierki M&M
    • czubata szklanka mąki tortowej
    • 1/2 kostki masła
    • 2 jajka
    • 6 łyżek cukru trzcinowego
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • 3 łyżki kakao (ja używam Hershey's)
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/3 łyżeczki cynamonu



WYKONANIE:

  1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę tortową, cukier trzcinowy, cukier kryształ, kakao, proszek do pieczenia i cynamon.
  2. Masło rozpuścić w garnku. Ostudzić i wlać do suchej masy.
  3. Jajka wybić do szklanki i wymieszać. Wlać do masy i zagnieść ciasto.
  4. Z masy wyrabiać w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć łyżką lub dłonią.
  5. Piec przez 8 minut w temperaturze 180°C. Wyciągnąć ciasteczka i delikatnie wcisnąć w nie cukierki M&M. Włożyć do piekarnika z powrotem na 3 minuty.
  6. Po wystudzeniu ciasteczka powykładać z blachy.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka tortowa masło cukier kryształ cukier trzcinowy kakao proszek do pieczenia jajka cynamon M&M

Ciasteczka

poniedziałek, 16 września 2013

Zupa Ogórkowa

Ogórkowa - kochamy lub nienawidzimy. Jeśli jesteście fanami tej zupy, nie potrzebujecie zachęty, by przyrządzić pyszny garnuszek według mojego przepisu - z kwaśnymi ogórkami, śmietaną i świeżym koperkiem. Jeśli jednak nie przepadacie za jej kwaskowatym smakiem, obawiam się, że nic nie wpłynie na zmianę Waszych przekonań, ale ... :)


SKŁADNIKI:


    • 8 ogórków kiszonych
    • 2 marchewki
    • 3 średnie ziemniaki
    • korzeń pietruszki
    • plaster selera
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • litr wody
    • kostka rosołowa lub litr rosołu (zamiast wody)
    • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    • 1/2 szklanki śmietany 18%
    • vegeta
    • sól, pieprz


WYKONANIE: 

  1. Ogórki kiszone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  3. Warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe i gotować przez 15 minut.
  4. Do zupy dodać kaszę jęczmienną i gotować razem przez kolejne 10 minut.
  5. Pod koniec dodać śmietanę rozcieńczoną z wodą.
  6. Zupę pozostawić na 10 minut pod przykryciem. Podawać posypaną koperkiem.

SMACZNEGO :)

zupa ogórki kiszone marchewka ziemniaki pietruszka seler ziele angielskie liść laurowy woda kasza jęczmienna śmietana kostka rosołowa vegeta sól pieprz

sobota, 14 września 2013

Papryka Faszerowana Mięsem Drobiowym

Sezon na paprykę trwa w najlepsze! Jeśli mimo wszystko nie macie pomysłu na to jak ją przyrządzić, polecam Wam paprykę faszerowaną mięsem drobiowym. Choć nie jest to wyszukana potrawa, smakuje wyśmienicie, a przede wszystkim jest całkiem prosta i szybka do zrobienia.


SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 4 średnie papryki czerwone
    • 1/2 papryki żółtej
    • cebula
    • ząbek czosnku
    • 200 g mięsa mielonego drobiowego
    • 3 łyżki oleju
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego
    • 100 g ryżu
    • pieprz, sól
    • papryka słodka
    • przyprawa do kurczaka


WYKONANIE: 

  1. Paprykę czerwoną umyć, przekroić na pół i wydrążyć.
  2. Paprykę żółtą umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kostkę.
  4. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  5. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać paprykę żółtą i mięso. Wszystko razem podsmażyć i doprawić pieprzem, solą, papryką słodką i przyprawą do kurczaka.
  6. Do farszu wrzucić ugotowany ryż i wszystko dokładnie wymieszać.
  7. Połówki czerwonej papryki napełnić gotowym farszem i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. 
  8. Powierzchnię ryżu posmarować przecierem pomidorowym wymieszanym z łyżką oleju i 4 łyżkami wody.
  9. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

SMACZNEGO :) 

 

obiad papryka czerwona papryka żółta cebula czosnek mięso mielone olej przecier pomidorowy ryż pieprz sól papryka słodka przyprawa do kurczaka
Paprykujemy 4

Koktajl Brzoskwiniowy

Mój koktajl brzoskwiniowy jest przepyszny i doskonały zarówno dla zdrowia jak i urody. A to dzięki zawartemu w nim siemieniu lnianemu, które posiada cudowne właściwości. Zawiera ono kwasy Omega-3, błonnik oraz wiele minerałów i witamin (w tym witaminę młodości - E). Siemię lniane najlepiej kupować w ziarenkach i mielić w młynku tuż przed spożyciem. Dzięki temu zawarte w nim cenne związki nie ulegają ulotnieniu.


SKŁADNIKI (dla 2 osób):



    • 3 brzoskwinie lub nektarynki
    • 150 ml kefiru
    • 100 ml mleka
    • 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
    • 2 łyżeczki mielonego siemię lniane


WYKONANIE:

  1. Brzoskwinie umyć, wydrążyć pestkę i obrać ze skórki. Pociąć na kawałki.
  2. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować dokładnie na gładką masę.

SMACZNEGO :)

deser brzoskwinie kefir mleko miód simię lniane

piątek, 13 września 2013

Ciasto ze Śliwkami

Pyszne ciasto ze śliwkami o delikatnym smaku i wilgotnym cieście. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy!


SKŁADNIKI:



    • 10 śliwek
    • 2 szklanki mąki tortowej
    • szklanka mąki krupczatki
    • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 5 łyżek kaszy manny
    • 1 i 1/2 szklanki mleka
    • 200 g masła
    • 4 jajka + 2 żółtka
    • 4 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • cukier puder
    • cukier waniliowy

WYKONANIE:

  1. Masło, cukier kryształ i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
  2. Dodać 4 jajka, 2 żółtka i zmiksować wszystko razem.
  3. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmiksować powoli na jednolitą masę.
  4. Porcjami dodać mleko, kaszę mannę, budyń waniliowy, a na końcu ocet balsamiczny i wymieszać wszystko delikatnie.
  5. Gotową masę wlać do brytfanki o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Śliwki umyć, przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Układać delikatnie na cieście miąższem do góry. Nie wciskać owoców w ciasto.
  7. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
  8. Po wystudzeniu posypać z wierzchu cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

ciasto masło mąka tortowa mąka krupczatka jajka cukier waniliowy cukier kryształ cukier puder proszek do pieczenia mleko kasza manna ocet balsamiczny budyń śliwki

czwartek, 12 września 2013

Road Cake

Specjalność dla małych łasuchów - szybkie ciasto, niewymagające pieczenia, za to zawierające wszystkie składniki uwielbiane przez dzieci: pianki, herbatniki, orzechy no i oczywiście czekoladę!


SKŁADNIKI:


    • 100 g herbatników
    • paczka pianek marschmallows
    • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
    • tabliczka czekolady białej
    • 3 łyżki syropu klonowego
    • 150 g masła
    • 100 g orzechów włoskich
    • 4 łyżki ryżu preparowanego
    • cukier puder do posypania


WYKONANIE:

  1. Herbatniki, orzechy oraz pianki rozdrobnić na małe kawałki.
  2. Czekoladę połamać i rozpuścić z masłem oraz syropem w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia.
  3. Do czekolady wrzucić rozdrobnione uprzednio herbatniki, pianki, orzechy oraz ryż preparowany. Wszystko razem wymieszać.
  4. Formę tortową o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą.
  5. Masę włożyć do formy i wstawić do lodówki na 3 godziny.
  6. Gotowe ciasto wyciągnąć z formy tuż przed podaniem i posypać z wierzchu cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

ciasto herbatniki gorzka czekolada biała czekolada syrop klonowy pianki marschmallows masło orzechy włoskie ryż preparowany cukier puder

środa, 11 września 2013

Ciasteczka Ślimaczki

Ciasteczka nieźle zakręcone :). Kruche, o maślanym smaku i aromacie.


SKŁADNIKI:



    • 300 g mąki
    • 150 g cukru kryształ
    • 250 g masła
    • 1 jajko + 1 żółtko
    • łyżka śmietany
    • 1/2 torebki cukru waniliowego
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • łyżka kakao


WYKONANIE: 

  1. Mąkę, cukier kryształ, masło, żółtko, śmietanę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wyłożyć na stolnicę.
  2. Z powyższych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.
  3. Ciasto włożyć do zamrażalki na godzinę.
  4. Obydwa kawałki rozwałkować na placki o grubości 1 cm.
  5. Placki ułożyć jeden na drugim i delikatnie rozwałkować.
  6. Całość dokładnie zwinąć w rulon, owinąć w folię i włożyć z powrotem do zamrażarki na godzinę.
  7. Pokroić na plastry o szerokości 1 cm i posmarować roztrzepanym jajkiem.
  8. Piec przez kilka minut w temperaturze 180°C do uzyskania złotego koloru.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka cukier kryształ masło jajka śmietana cukier waniliowy proszek do pieczenia kakao

wtorek, 10 września 2013

Gołąbki z Mięsem

Gołąbki to jedna z naszych ulubionych potraw. Powstało wiele odmian gołąbków w zależności od stosowanego farszu oraz liści. Jedne owija się w liście kapusty, inne znów w liście winogron ... Ja postanowiłam zrobić gołąbki według tradycyjnego przepisu - z mięsem mielonym, ryżem i zawijane w liście kapusty.

 

SKŁADNIKI:

 


    • średnia kapusta
    • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 200 g boczku wędzonego
    • 500 g ryżu długoziarnistego
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • jajko
    • kostka rosołowa drobiowa
    • vegeta
    • sól, pieprz

 

WYKONANIE:

  1. Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Gdy liście będą same odchodzić wyciągnąć je ostrożnie jeden po drugim.
  2. Wybrać najładniejsze liście i wyciąć nożem nerw liścia u jego nasady.
  3. Ryż gotować przez 5 minut. Następnie opłukać zimną wodą i odcedzić.
  4. Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
  5. Do wystudzonego ryżu dodać mięso mielone, podsmażony uprzednio boczek z cebulą, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  6. Niewykorzystanymi liśćmi wyłożyć dno naczynia żaroodpornego.
  7. Na środku liścia ułożyć zbitą kulę farszu i zwinąć ściśle tak jak krokiety. Gołąbki układać ciasno jeden obok drugiego na dnie naczynia żaroodpornego.
  8. Gotowe gołąbki przykryć resztą liści. Kostkę rosołową rozpuścić w 2 szklankach wody i gotowym bulionem zalać gołąbki.
  9. Naczynie żaroodporne szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec przez 2 godziny w temperaturze 180°C.
  10. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy kapusta jest miękka. Jeśli tak, gołąbki są gotowe. Podawać polane ketchupem, sosem pomidorowym lub solo.

SMACZNEGO :) 

obiad kapusta mięso mielone ryż długoziarnisty cebula czosnek boczek wędzony jajka kostka rosołowa vegeta sól pieprz

poniedziałek, 9 września 2013

Zupa Dyniowa

W przeciwieństwie do USA, w kuchni krajów Europy dynia to wciąż niedoceniane zarówno pod względem smakowym jak i wartości odżywczych warzywo. W ramach oswajania się z nią proponuję więc przepis na bardzo smaczną i zdrową zupę dyniową o orientalnym smaku i aromacie.


SKŁADNIKI:


    • 1 kg dyni
    • litr bulionu drobiowego
    • 2 małe ziemniaki
    • cebula
    • marchewka
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżka masła
    • 2 łyżki miodu lub cukru brązowego
    • śmietana 18%
    • 1/2 cytryny
    • przyprawy: 2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 ziarenka kardamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki chili
    • sól, pieprz

 

WYKONANIE:

  1. Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem masła.
  2. Pod koniec dodać miód lub cukier brązowy i skarmelizowane w ten sposób warzywa przełożyć do garnka z bulionem.
  3. Dodać przyprawy: imbir, cynamon, curry, chilli, kardamon, kurkumę, sól i pieprz.
  4. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Gotową zupę zmiksować blenderem na jednolity krem. Jeśli jest zbyt gęsta można dolać gorącej wody.
  6. Na koniec dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i całość zamieszać razem.
  7. Zupę nakładać na talerze. Przyozdobić kleksem śmietany i posypać grubo zmielonym pieprzem.

SMACZNEGO :)

zupa dynia bulion ziemniaki cebula marchewka czosnek masło miód śmietana cytryna imbir cynamon kardamon kurkuma curry chili sól pieprz

sobota, 7 września 2013

Gulasz Po Węgiersku Z Plackami Ziemniaczanymi

Smakowity gulasz po węgiersku według mojej własnej receptury :). Idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi i lampką czerwonego wina. Uczta nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu i podniebienia.


SKŁADNIKI (dla 2 osób):



  • Gulasz:
    • 200 g wołowiny
    • papryka czerwona
    • pomidor
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego
    • szklanka wody
    • 1/2 kostki rosołowej
    • 2 łyżki słodkiej śmietanki (18%)
    • łyżka ketchupu
    • łyżka papryki słodkiej
    • szczypta chili
    • sól, pieprz
    • oliwa z oliwek
  • Placki ziemniaczane:
    • 4 ziemniaki
    • łyżka mąki
    • jajko
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Mięso pokroić w kostkę. Usmażyć na oliwie z oliwek, doprawić solą, pieprzem, chili i papryką słodką.
  2. Cebulę i pomidora obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do mięsa.
  3. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki. Połączyć z resztą.
  4. Następnie dodać ketchup i czosnek przeciśnieŧy przez praskę. Wszystkie składniki smażyć przez chwilę razem.
  5. W szklance wody rozpuścić kostkę rosołową i wlać jej zawartość na patelnię z potrawką. Gotować do momentu, aż sos się zredukuje.
  6. Następnie dodać czerwone wino i ponownie dusić do zredukowania się sosu.
  7. Pod koniec dodać 2 łyżki śmietany i szybko wymieszać. Gotowy gulasz podawać z dużymi plackami ziemniaczanymi złożonymi na pół.

SMACZNEGO :) 

obiad wołowina czosnek pomidory cebula papryka czerwona wino czerwone półwytrawne woda kostki rosołowe słodka śmietana ketchup papryka słodka chili oliwa z oliwek sól pieprz ziemniaki jajko mąka

Maliny We Mgle

Moje pożegnanie z latem :). Udało mi się jeszcze kupić świeże maliny i postanowiłam zrobić je z bezą i bitą śmietaną :).


SKŁADNIKI: 



    • 250 g malin
    • 500 ml śmietanki kremówki (36%)
    • 4 białka
    • 250 g cukru pudru + 2 łyżki cukru pudru
    • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli


WYKONANIE:

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i szczyptę soli. Na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną.
  2. Na papierze do pieczenia odrysować 2 duże talerze. Wypełnić koła pianą z białek.
  3. Piec bezy przez 2 godziny. Najpierw przez 40 minut w temperaturze 120°C, a następnie przez 80 minut w temperaturze 50°C. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na kilka godzin. Beza ma być krucha w środku i na zewnątrz.
  4. Tuż przed podaniem ubić śmietankę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru.
  5. Blaty bezy przekładać bitą śmietaną i malinami. Podawać po kwadransie od przełożenia.

Uwagi:

  • Każdy piekarnik działa inaczej, dlatego podczas pieczenia należy zwrócić baczną uwagę na to, aby nie przypalić bezy.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka mąka ziemniaczana cukier puder sól śmietanka kremówka maliny

piątek, 6 września 2013

Koktajl Pomarańczowy z Imbirem

Prosty i szybki koktajl, który dodaje mnóstwo energii. Doskonale sprawdza się na drugie śniadanie :).


SKŁADNIKI:



    • duża pomarańcza
    • 200 ml jogurtu naturalnego
    • plasterek świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    • 2 łyżeczki miodu


WYKONANIE:

  1. Pomarańczę umyć, zetrzeć skórkę na tarce, przekroić na pół i wydrążyć miąższ usuwając pestki.
  2. Zmiksować w blenderze pomarańczę, jogurt naturalny, miód oraz imbir na aksamitny koktajl.
  3. Nalać do szklanki i udekorować startą uprzednio skórką z pomarańczy.
SMACZNEGO :)
deser pomarańcza imbir miód jogurt naturalny

środa, 4 września 2013

Placki Ziemniaczane

Placki są idealne jesienną porą: smaczne i bardzo sycące. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Wybierając wersję tradycyjną dajemy gościom możliwość wyboru ulubionych dodatków.


SKŁADNIKI:



    • 1/2 kg ziemniaków
    • cebula
    • jajko
    • 2 łyżki mąki
    • sól, pieprz
    • olej


WYKONANIE:

  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o różnych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody.
  2. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Dodać do ziemniaków.
  3. Następnie dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
  4. Małe placuszki smażyć na oleju. Po upieczeniu odsączyć nadmiar tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego.
  5. Podawać z dowolnymi dodatkami według uznania.
SMACZNEGO :)
obiad ziemniaki cebula mąka jajko sól pieprz olej

wtorek, 3 września 2013

Cukinia Faszerowana Mięsem Mielonym

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis klasyk - cukinia faszerowana mięsem mielonym. Palce lizać.


SKŁADNIKI (dla 3 osób):



    • 3 małe cukinie
    • 300 g mięsa mielonego
    • mała cebula
    • jajko
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 3 łyżki startego sera żółtego
    • ketchup
    • sól, pieprz, vegeta


WYKONANIE: 

  1. Cukinię przekroić na pół i wydrążyć środek łyżeczką. Wnętrze doprawić odrobiną soli.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, łyżkę ketchupu oraz pokrojoną cebulę. Doprawić według uznania. Jeśli cukinia nie posiada grubych pestek do farszu można dodać usmażony środek.
  4. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładać do środka wydrążonych cukinii.
  5. Piec w temperaturze  180°C przez około 40 minut. na blasze posmarowanej olejem.
  6. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym.
  7. Serwować z ketchupem.
SMACZNEGO :)
obiad cukinia mięso mielone jajko bułka tarta cebula ser żółty ketchup sól pieprz vegeta

poniedziałek, 2 września 2013

Naleśniki z Serem i Dżemem

Dzisiaj klasyczne naleśniki z serem i dżemem według mojej własnej fantazji :).


SKŁADNIKI:



    • 200 g mąki
    • szklanka mleka
    • szklanka wody
    • jajko + żółtko
    • dżem truskawkowy
    • twaróg
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • łyżka cukru waniliowego
    • olej

WYKONANIE:

  1. W misce wymieszać składniki na naleśniki: mąkę, jajko, 3 łyżki oleju, mleko i wodę.
  2. Naleśniki usmażyć na patelni z odrobiną oleju.
  3. W blenderze zmiksować składniki na farsz: ser, żółtko, cukier kryształ i cukier waniliowy.
  4. Naleśniki z jednej strony posmarować całkowicie serem. Na środku delikatnie rozsmarować łyżeczkę dżemu. Złożyć w trójkąty.
  5. Złożone naleśniki obsmażyć z obu stron na oleju. 
  6. Podawać z dowolnymi owocami.

SMACZNEGO :)

obiad mąka mleko woda/span> jajka olej dżem truskawkowy twaróg cukier waniliowy cukier kryształ

Sharing Buttons